Hlavní obsah

Erste Bank na rekordní výši

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

Český akciový trh v předposlední obchodní den roku 2003 využil příležitosti k dalšímu posílení kursů. Nejvíce zpevnily Erste Bank a Unipetrol, z předních akcií se nedařilo jen Českému Telecomu. Obchodování na pražské burze mělo dva vrcholy, ranní a odpolední, kdy se již projevoval vliv optimističtější situace na světových trzích.

Foto: K3 Bohumín
Článek

Erste Bank zpevnila na dosud nejvyšší úroveň na pražské burze, a to o 1,94 procenta na 3210 Kč, Unipetrol o 1,92 procenta na 66,39 Kč.

Petrochemický holding se tak po listopadové korekci znovu přiblížil své nejvyšší úrovni letošního roku z konce srpna. Majitelé těchto akcií letos dosáhli zisku několika desítek procent. Index PX 50 vzrostl o 1,15 procenta na 656,9 bodu.

Evropské trhy posílily

Evropské akcie v pondělí posilovaly, a to navzdory krachu italské potravinářské skupiny Parmalat a rostoucí síle eura, které krátce po poledni prolomilo psychologickou hranici 1,25 dolaru za euro. Obchodování s akciemi Parmalatu bylo na milánské burze zastaveno.

Chmurné chvíle čekají nejen italské finanční ústavy, které se mu dlouho snažily pomoci a s jejichž akciemi bylo také zastaveno obchodování, ale i Deutsche Bank, jejího druhého největšího akcionáře. Německý peněžní ústav prý svůj podíl ve firmě zvýšil ještě na v průběhu listopadu.

Naproti tomu nizozemský Ahold, který snad již překonal důsledky svého letošního účetního skandálu, zpevnil na amsterodamské burze o 1,5 procenta. Optimismus na evropských burzách vzrostl po analýzách nových makroekonomických údajů z USA, které signalizují sílící oživení.

Hospodářský růst ve Spojených státech v příštím roce má přispět k růstu německého exportu, a to navzdory posílení eura, tvrdí němečtí výrobci. Dařit se jim má ve všech čtyřech hlavních exportních sektorech, tedy v chemickém, elektronickém, automobilovém a strojírenském průmyslu. Mluvčí německé vlády prohlásil, že nejsou zapotřebí žádná opatření k oslabení eura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám