Hlavní obsah

Ekonomika zpomalila růst na 3,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hrubý domácí produkt (HDP) v ČR ve třetím čtvrtletí rostl o 3,6 procenta, což je méně než ve druhém čtvrtletí a také méně, než čekali analytici. Ti počítali s růstem o 3,9 procenta. Ekonomiku stále táhne budování dopravní infrastruktury a zahraniční investice, naopak spotřeba domácností zaostává.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.7.2017 Nové Milan Dobeš Muzeum bylo otevřeno v Dolních Vítkovicích. Milan Dobeš: Terč - 1960

Článek

"Růst ekonomiky založený na investicích spíš než na spotřebě je tou lepší variantou. Zatímco spotřeba domácností je značně vrtkavou položkou, investice vytváří nové hodnoty do budoucna. Potrženo a sečteno, ačkoliv je růst nižší, než jsme čekali, stále jej hodnotíme příznivě," řekla anylytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Vývoz zboží a služeb se v ČR meziročně zvýšil o 100 miliard korun, dovoz o 86 miliard. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila je růst postavený na investicích dobrou zprávou hlavně proto, že slibuje lepší HDP i v dalších obdobích bez toho, aby se zvyšovala inflace.

Nejslabší růst v regionu

Ačkoliv růst o 3,6 procenta je slušný výsledek, v porovnání s okolními státy Česko spíš zaostává. Slovenská ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o 5,3 procenta, polská o 4,8 procenta a maďarská o 3,7 procenta.

"Ačkoli rosteme přesně dvakrát rychleji než eurozóna, je to stále málo na to, abychom vyspělé státy Unie rychle dohnali," řekl analytik Volksbank Vladimír Pikora. 

S rozšíření EU ještě dále na východ se ČR statisticky více přiblíží vyspělejším státům, protože východní země sníží průměr podílu HDP na hlavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám