Hlavní obsah

Ekonomika zpomalila propad, mezi čtvrtletími rostla

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o pět procent. Zmírnila tak propad. Oproti druhému čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 6,9 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněného v úterý.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Ve třetím čtvrtletí byl výkon ekonomiky meziročně nižší o pět procent. Přispěla k tomu hlavně situace v odvětvích obchodu, ubytování a pohostinství a průmyslu,” uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Meziroční pokles ovlivnila především nižší poptávka domácností. Snížená spotřeba k pětiprocentnímu propadu HDP přispěla 1,3 procentního bodu.

„Poklesly podnikové investice do strojů, zařízení a dopravních prostředků a také investice domácností do obydlí. O téměř čtyři procenta se snížily i spotřební výdaje domácností,“ dodal Kermiet.

Ekonomika USA na podzim vzrostla o 8,1 procenta, oproti loňsku je slabší

Ekonomika

Zpřesněný odhad přitom představuje výrazné zlepšení oproti předběžnému odhadu z října. Tehdy ČSÚ hovořil o propadu o 5,8 procenta, tedy o 0,8 procentního bodu vyšším než nyní. Stejně tak tehdy ČSÚ odhadoval o 0,7 procenta nižší mezikvartální růst – o 6,2 procenta.

K růstu mezi čtvrtletími došlo především v důsledku nízké srovnávací základny. Ve druhém čtvrtletí totiž česká ekonomika zaznamenala největší propad od vzniku Česka v roce 1993 – HDP poklesl o 10,7 procenta. I v tomto případě došlo k revizi, tentokrát směrem dolů – v říjnu ČSÚ mluvil o propadu o 10,5 procenta.

Na druhé čtvrtletí připadla jarní uzávěra ekonomiky v rámci opatření proti šíření nemoci covid-19. Podzimní restrikce z větší části připadnou až na čtvrté čtvrtletí.

Reklama

Související články

Ekonomika EU klesla o 14,5 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) ve druhém čtvrtletí poklesl meziročně o 14,5 procenta. Oproti předchozím třem měsícům potom ekonomika EU klesla...

Česká ekonomika ve čtvrtletí zmírnila propad

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 5,8 procenta. Zmírnila tak propad. Oproti druhému čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 6,2...

Výběr článků

Načítám