Hlavní obsah

Ekonomika USA zpomalila, nastartovat ji má Trump

Aktualizováno

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zmírnila tempo růstu na 1,9 procenta z dvouletého maxima 3,5 procenta ve třetím kvartálu. V prvním odhadu vývoje hrubého domácího produktu (HDP) za poslední čtvrtletí to v pátek uvedlo Ministerstvo obchodu USA. Politika nového prezidenta Donalda Trumpa by měla růst ekonomiky podpořit, odhadují ekonomové.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Za celý loňský rok výkon největší ekonomiky světa zpomalil na 1,6 procenta z tempa 2,6 procenta v roce 2015. Bylo to nejslabší tempo za pět let, uvedla agentura AP.

Ekonomové v průměru odhadovali, že celoročně přepočtený růst za čtvrté čtvrtletí dosáhne 2,2 procenta.

Podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka ekonomický růst v USA i přes zpomalení potvrzuje dobrou ekonomickou kondici.

„Ekonomický růst brzdily pravděpodobně zásoby a zahraniční obchod. Na druhou stranu je tento výsledek odrazem dobré domácí poptávky,” řekl.

Americké akcie lákají

„V letošním roce by daňové změny plánované novým prezidentem Trumpem mohly ekonomiku ještě dále podpořit. Krátkodobě jsou to dobré zprávy pro světovou ekonomiku. V delší časové perspektivě ovšem jeho politika představuje rizika,” dodal Kocourek. Podle agentury Reuters vyvolávají mezi investory určité obavy Trumpovy sklony k protekcionismu.

Na druhou stranu Trump slibuje rozsáhlé investice do staveb silnic a mostů, rozhodl také o obnovení výstavby ropovodu Keystone XL mezi USA a Kanadou. [celá zpráva]

Od zvolení Trumpa přitom roste zájem o americké akcie. Ve středu klíčový Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, poprvé v historii překonal psychologicky důležitou hranici 20 tisíc bodů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám