Hlavní obsah

Ekonomika Spojených států rekordně spadla

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí klesla podle zpřesněných údajů v přepočtu na celý rok o rekordních 31,7 procenta. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Rychlý odhad zveřejněný zhruba před měsícem uváděl propad hrubého domácího produktu (HDP) o 32,9 procenta.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší ekonomika světa doplácí na dopady šíření nového koronaviru, kvůli čemuž byla přerušena velká část ekonomických aktivit. Na nový rekord se od velké hospodářské krize pak dostala také nezaměstnanost.

Kvůli rychlému šíření nového koronaviru se americká vláda na konci března rozhodla citelně utlumit ekonomickou aktivitu. Zavřít musela řada firem, což se dotklo například hotelů, restaurací, barů a dalších služeb. Desítky milionů lidí se tak ocitly bez práce. Služby mají přitom na tvorbě HDP ve Spojených státech hlavní podíl.

Obavy z hurikánu Laura zvedají ceny ropy

Ekonomika

Až dosud zaznamenaly Spojené státy nejhlubší hospodářský propad ve své poválečné historii v roce 1958, kdy byl prezidentem Dwight Eisenhower. HDP tehdy ve čtvrtletí spadl o deset procent, poznamenala agentura AP.

Čtvrteční zpráva amerického ministerstva práce pak ukázala, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti zůstal v minulém týdnu nad jedním milionem. To naznačuje, že oživení pracovního trhu nyní stagnuje, neboť pandemie nemoci covid-19 se protahuje a finanční pomoc od vlády vysychá.

Německá ekonomika se propadla nejvíce za padesát let

Ekonomika

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti za týden do 22. srpna klesl na 1,006 milionu z 1,104 milionu v předchozím týdnu. To je zhruba v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří čekali, že o podporu požádá jeden milion lidí. Dolar na zprávu příliš nereagoval, později ale začal výrazněji klesat vůči euru, které vystoupilo na 1,1835 USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám