Hlavní obsah

Ekonomika loni rostla o 2,3 procenta, potvrdili statistici

Novinky, tov

Česká ekonomika loni rostla meziročně o 2,3 procenta, výrazně pomaleji než v roce 2015, kdy HDP stouplo o 4,6 procenta. Potvrdily to zpřesněné údaje, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

„ČSÚ dnes potvrdil, že česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku přidala 0,4 procenta oproti třetímu kvartálu. Oproti třetímu čtvrtletí se sice jedná o zrychlení, nicméně v porovnání s Polskem a Slovenskem byla dynamika stále slabá,” komentoval ekonom Viktor Zeisel z Komerční banky.

Růst loňský růst byl slabší oproti roku 2015, tento rok však byl mimořádný hlavně kvůli dočerpání peněz z evropských fondů v končícím období.

Za slabším růstem podle Zeisela stojí zejména spotřeba vlády a další propad investiční aktivity. Naopak stabilní růst dlouhodobě vykazuje soukromá spotřeba.

„Očekáváme, že v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika zrychlila. Nasvědčují tomu již zveřejněné údaje z průmyslu, tak velmi silné předstihové indikátory. Za celý letošní rok očekáváme zrychlení růstu HDP na 2,7 procenta,” odhaduje analytik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám