Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny nemá dobré vyhlídky, přiznal Draghi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) během čtvrtečního zasedání došla k závěru, že ekonomické vyhlídky eurozóny nejsou dobré a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měla situace v dohledné době zlepšit. Toto neradostné zjištění předložil veřejnosti šéf ECB Mario Draghi.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

Draghi zároveň dodal, že riziko růstu inflace nad stanovenou úroveň je vzhledem k současné situaci relativně nízké. I z toho důvodu ECB ponechala úrokové sazby na historickém minimu 0,75 procenta.

„Očekáváme, že ekonomická aktivita v zemích eurozóny zůstane slabá, ačkoli ji nadále podporuje naše měnová politika," komentoval rozhodnutí ECB Draghi. Pozitivum vidí v obnovení růstu důvěry na finančních trzích. ECB proto hodlá zahájit program, který má pomoci zadluženým zemím eurozóny, jimž se prodražila obsluha státního dluhu.

ECB si v tomto případě klade podmínku, že pokud chce některá země využít její pomoci, musí o ni nejprve aktivně požádat a následně se řídit dalšími podmínkami. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Španělsku.

„Tento program je plně efektivní brzdou, která byla navržena tak, aby eliminovala v eurozóně největší rizika,“ dodal šéf ECB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám