Hlavní obsah

Ekonomická svoboda v Česku klesá, Hongkong stále v čele. Naposledy?

Ekonomická svoboda v Česku klesá. Vyplývá to z aktuálního indexu ekonomické svobody kanadského Fraser Institutu, na němž spolupracuje také český Liberální institut. Česko kleslo meziročně o tři pozice na 27. místo. V čele je stále Hongkong, ale autoři upozorňují, že se do dat dosud nepropsal silně negativní vývoj v zemi v posledních dvou letech.

Foto: Novinky

Žebříček ekonomické svobody

Článek

Hongkong je v čele žebříku nepřetržitě od roku 1990. Jeho skóre přitom v posledních letech postupně klesá. Letošní index pracuje s daty za rok 2019, což jsou zatím poslední dostupná data. Autoři varují, že nedávné akce ze strany Komunistické strany Číny povedou k dalšímu snížení skóre.

„Zásahy do vlády práva, základu ekonomické svobody, ze strany Komunistické strany Číny negativně ovlivní ekonomickou svobodu v Hongkongu,“ řekl Fred McMahon, ředitel výzkumu ekonomické svobody ve Fraser Institutu.

V Hongkongu soudili podle bezpečnostního zákona, první odsouzený dostal devět let

Svět

Tchaj-wan, který si pevninská Čína rovněž nárokuje, skončil 17. Samotná Čínská lidová republika se umístila na 116. místě ze 165. V první desítce se za Hongkongem umístily Singapur, Nový Zéland, Švýcarsko, Gruzie, Spojené státy, Irsko, Litva, Austrálie a Dánsko.

Česko se propadá

Česko se v revidovaném loňském žebříčku loni umístilo na 24. místě, o dvě příčky níže než předloni. Nyní kleslo dále na 27. místo. Sousední Německo letos skončilo 22.

Žebříček ekonomické svobody: Česko kleslo na 25. místo, i když získalo více bodů

Ekonomika

„Loni došlo k mírně paradoxnímu výsledku, kdy index ekonomické svobody v Česku absolutně stoupl, ale v žebříčku si Česko pohoršilo, protože v jiných evropských zemích v absolutních číslech rostl rychleji. Letos jde o pokles relativní i absolutní,“ komentoval výsledky ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Venezuela znovu škrtá na bankovkách nuly. Z milionu je jeden bolívar

Ekonomika

Nejhůře se v žebříčku umístila socialistická Venezuela, kde vládne režim Nicólase Madura. Madurovo poslední vítězství v prezidentských volbách Česká republika neuznává kvůli falšování výsledků. Od 4. února 2019 Česko jako prezidenta uznává Madurova protikandidáta Juana Guaidóa.

Totalitní a despotické státy Severní Korea a Kuba v důsledku neexistujících dat v žebříčku vůbec nefigurují.

Česko v indexu ekonomické svobody20212020
CELKOVÉ SKÓRE7,877,91
velikost vlády6,646,66
právní systém a vlastnická práva6,997,00
zdravé peníze8,999,02
svoboda mezinárodního obchodu8,438,45
regulace úvěru, práce a podnikání8,318,41

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám