Hlavní obsah

Ekonom: Plyn může zdražit o stovky procent

Jakub Svoboda, Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň se v rozhovoru pro Právo vyjádřil k tomu, jak konflikt na Ukrajině podle něj ovlivní českou ekonomiku.

Foto: archiv, Právo

Ekonom Petr Bartoň

Článek

Ruský kapitál se z Česka v posledních letech stahoval. Může to souviset se současným konfliktem?

Nepřeceňoval bych roli válečných očekávání. Jistěže v určitých případech dobře informovaných to roli sehrát mohlo, ale spíše jde o přirozený přesun kapitálu do výnosnějších míst.

Navíc ČR neprojevovala nějakou zásadní schopnost ochránit investice či legitimní očekávání i vůči západním investorům, tak mohla růst i skepse ruského kapitálu vůči vládě, která často nedodržovala ani vlastní pravidla.

Bartuška: Musíme se připravit i na zastavení dodávek ropy a plynu z Ruska

Ekonomika

Stáhl se ten ruský kapitál skutečně? Nemohl tady zůstat v nějaké skryté podobě?

To je těžko říct, nevím.

Jak se celý konflikt letos odrazí v české ekonomice, dostupnosti komodit a zboží a jejich cenách?

Už Švejk věděl, že „válka bude, víc vám neřeknu“. V jeho parafrázi mohu říci, že „dražší energie budou, víc vám neřeknu“. Nejvíce zdraží plyn, na kterém je Evropa na Rusku nejvíce závislá. O něco méně zdraží elektřina, kterou bohužel Evropa využívá mnohem více jako „záložní plán“ pro nahrazení uhlí a jádra, než dobuduje dostatek fotovoltaik, větrníků a k nim potřebných baterií.

A nejméně zdraží pohonné hmoty. Cenu benzinu v Česku tvoří spíše daně než ropa, a tak se růst ceny bude počítat zatím spíše v jednotkách procent.

Ruské dodávky by se nahrazovaly těžce, shodují se analytici

Ekonomika

U plynu to mohou být stovky procent, jen za poslední rok už za sebou máme cenové rozpětí zhruba o 700 procent. Ale pozor, i tento nárůst zatím nezaplatí spotřebitelé, chránění svými paušály, a dočasně tak dotovaní svými distributory. Ovšem ceny plynu pro firmy mají k vyšším okamžitým cenám blíže, a tak se nakonec stejně vše přelije do ještě vyšší inflace.

Tu pak podpoří i růst cen potravin. Ukrajina patří k největším vývozcům pšenice, ječmene či „chruščovky“ čili pro dříve narozené: kukuřice, a pokud se kvůli válce v příštích týdnech tolik nezaseje, trhy to budou vědět a zvýší cenu ještě dávno před letní sklizní.

Vyústí nynější situace v prohloubení ekonomické spolupráce Ruska s Čínou?

S největší pravděpodobností ano, zejména ve financování. V komoditách bude záležet na tom, jestli najdou prostor pro obchod.

Ceny plynu pro firmy mají blíže k vyšším okamžitým cenám, a tak se nakonec vše přelije do ještě vyšší inflace

Čínské skupování afrického nerostného bohatství je právě formou diverzifikace od závislosti na ruských nerostech, něco, co samozřejmě měla dávno Evropská unie udělat s plynem. A schopnost Ruska dopravovat plyn na Východ je omezená, drtivá většina potrubí vede na Západ.

Jaký očekáváte vývoj na finančních trzích? Po čtvrtečních propadech přišla korekce…

To je celkem běžné. Finanční trhy nesnášejí nejistotu, takže ji prostě započetly do snížené očekávané hodnoty budoucnosti. Protože však nezačala třetí světová válka, každý propad je příležitostí pro jiné naopak nakoupit.

Viděli jsme to ostatně už při nástupu pandemie, kdy se trhy kriticky propadly, a dodnes si spousta burziánů drbe hlavu, že tehdy výhodně nenakoupili. Co může být však dlouhodobější, je oslabení eura, a ještě navíc oslabení koruny vůči euru. Vůči dolaru tak může koruna oslabovat „nadvakrát“, čímž se zase zdraží naše energie, většinou obchodované v dolarech.

Nejistota prostě všechno zdražuje, a máloco dokáže vyvolat takovou nejistotu jako válka. Nicméně i ta bude jen do­časná.

Kráceno. Celý rozhovor vyšel v deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám