Hlavní obsah

EK žaluje Řecko za omezování počítačových her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise podala k Evropskému soudnímu dvoru žalobu na Řecko, jehož zákon zakazuje provozování všech druhů elektrických a elektronických her, včetně počítačových, a to nejen ve veřejných místech, ale i doma.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pod zářícím rostlým smrkem po rozbalení plachty kamionu se otevřel obraz živého betlémského příběhu.

Článek

Zákon je namířen hlavně na provozování her na veřejnosti, a to včetně počítačových kaváren. "Teoreticky však zakazuje i to, abyste si hráli doma na hrací konzole,  a dokonce abyste na mobilu honili hada," uvedl mluvčí EK Jonathan Todd.

Komise zákon považuje za porušení zásad volného pohybu zboží a služeb. Soudí, že je nepřiměřený a příliš rozsáhlý. Nevztahuje se jen na hazardní hrací automaty a další podobné stroje, které mohou vytvářet nedobré návyky, ale na všechny hry, jež "nejsou zdrojem zvláštního znepokojení s ohledem na ochranu spotřebitelů nebo veřejný pořádek".

Todd řekl, že komise několikrát žádala řeckou stranu, aby zákon z roku 2002 zrušila nebo změnila, ale bezvýsledně. Má důkazy, že se jím bránilo dovozu počítačových her do Řecka a jejich prodeji a následně také údržbě strojů a počítačů, na kterých se provozují. Kvůli špatné formulaci zákona už několikrát došlo k tomu, že policisté zasáhli v místních internetových kavárnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám