Hlavní obsah

EK: Česká ekonomika zpomalí, růst v Unii se zastaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Letošní tempo růstu české ekonomiky podle prognózy Evropské komise zpomalí na 4,4 procenta. Ještě na jaře přitom komise očekávala, že růst bude 4,7 procenta. V roce 2009 pak česká ekonomika poroste o 3,6 procenta, odhaduje komise.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jen o něco málo lepší odhad pro následující rok má ministerstvo financí. To počítá s růstem 3,7 procenta. Podle něj naopak letošní vysoká inflace, která má být v průměru 6,4 procenta, se v roce 2009 sníží na 2,9 procenta.

Výrazné zpomalení čeká také celou Evropskou unii. Podle EK totiž růst hospodářství se kvůli finanční krizi v příštím roce téměř zastaví, HDP vzroste jen o 0,2 procenta, přičemž ekonomika eurozóny poroste dokonce jen o 0,1 procenta.

Letos hospodářství EU zpomalí na 1,4 procenta HDP, což je ve srovnání s rokem 2007 zhruba poloviční tempo růstu. Ještě větší propad však zažije eurozóna, kde růst HDP zpomalí z loňských 2,7 procenta na 1,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám