Hlavní obsah

ECB jedná s měnovým fondem o 300 miliardách eur pro Španělsko

Novinky, pit

Evropská centrální banka (ECB) údajně jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) ohledně záchranného balíku pro Španělsko v hodnotě zhruba 300 miliard eur (asi 7,3 biliónu korun). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nizozemský finanční deník Het Financieele Dagblad.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

Tento balík by otevřel cestu pro ECB, aby mohla zahájit nákup španělských dluhopisů, čímž by se Madridu snížily výpůjční náklady. ECB však požaduje, aby se na programu skupování dluhopisů podílel i MMF. Španělsko by za tuto pomoc muselo podle nizozemských novin provádět další razantní škrty v rozpočtu a napnout všechny síly k reformování své ekonomiky.

„V ECB se pracuje na novém programu týkajícího se nákupu státních dluhopisů, který zahrnuje přísný dohled ze strany MMF,“ uvedl zdroj nizozemskému listu. MMF by stanovil podmínky pomoci. Nový program by se držel linie ostatních obdobných programů MMF, trval by tři roky a jeho výše by činila maximálně 300 miliard eur, napsal deník.

O pomoci Španělsku vedou údajně rozhovory za ECB její šéf Mario Draghi a Jörg Asmussen, za MMF pak jeho šéfka Christine Lagardeová a David Lipton. Ministři financí 17členné eurozóny by o tomto tématu měli jednat v pátek na Kypru.

Vysoce postavený úředník eurozóny uvedl již v červenci pro agenturu Reuters, že španělská strana poprvé připustila po schůzce mezi španělským ministrem hospodářství Luisem de Guindosem a německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem, že by potřebovala finanční pomoc ve výši až 300 miliard eur, pokud by výpůjční náklady zůstávaly neudržitelně vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám