Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů jsou spokojeny se svým zaměstnáním

PRAHA

Podle průzkumu společnosti CVVM je 66 procent pracujících Čechů spokojeno se svým zaměstnáním. Ani spokojeni, ani nespokojeni se ve svém současném zaměstnání cítí přibližně tři z deseti pracujících Čechů, přesně 29 procent. Nespokojenost se svou prací vyjádřilo pouze pět procent Čechů.

Článek

Velmi nespokojeno je jen 0,4 procenta pracujících lidí. Spokojenost se svým zaměstnáním vyjadřují významně častěji podnikatelé nebo osoby samostatně výdělečně činné, vedoucí zaměstnanci a vyšší odborní zaměstnanci.

Podíl spokojených pracovníků roste se stupněm dosaženého vzdělání. Mezi vysokoškolsky vzdělanými je podíl spokojených 83 procent, respondentů se základním vzděláním vyjádřilo spokojenost pouze 39 procenta.

Spokojeni se svým současným zaměstnáním jsou relativně častěji lidé z vyšších příjmových skupin a s dobrou životní úrovní.

Přibližně osm z deseti pracujících Čechů je ve svém zaměstnání spokojeno s využitím svých odborných schopností, se vztahy mezi lidmi na svém pracovišti, se zajímavostí své práce i s délkou své práce, směnností. Výrazně převažující podíl spokojených najdeme ale i v dalších oblastech. Přibližně tři čtvrtiny pracujících vyjadřují spokojenost se svým nadřízeným, s organizací práce na svém pracovišti, s hmotným prostředím pracoviště a jeho vybavením i s namáhavostí své práce.

Téměř dvě třetiny pracujících jsou rovněž spokojeny s tím, jak se jejich zaměstnavatel stará o své zaměstnance, a s jistotou svého pracovního místa. Nadpoloviční většina dotázaných uvedla, že je spokojena se svým platem.

Spokojenost pracujících Čechů se zaměstnáním (v %)
velmi spokojeno46
spíše spokojeno20
ani spokojeno, ani nespokojeno29
spíše nespokojeno5
velmi nespokojeno0,4
zdroj: CVVM

Pouze zhruba třetina pracujících je spokojena se svými vyhlídkami na postup k lepší práci a 29 procent je spokojeno se svými vyhlídkami na zvýšení platu.

Spokojenost českých občanů prakticky se všemi sledovanými aspekty práce mírně roste. V porovnání s výzkumem realizovaným v říjnu 2005 jsou čeští pracující v současnosti spokojenější s využitím svých odborných schopností, s namáhavostí své práce, s tím, jak se jejich podnik stará o své zaměstnance, s jistotou svého pracovního místa i se svým platem. Podíl pracujících spokojených se svým platem dokonce poprvé převažuje nad podílem nespokojených.

Anketa

Jste spokojeni se svým zaměstnáním?
jsem velmi spokojen
16,5 %
jsem spíše spokojen
48,2 %
jsem ani spokojen, ani nespokojen
4,4 %
jsem spíše nespokojen
20,1 %
jsem velmi nespokojen
10,8 %
Celkem hlasovalo 249 čtenářů.

Reklama

Související články

Prioritou Čechů je mít jisté zaměstnání

Jistota zaměstnání, trvalý pracovní poměr má pro české pracovníky a pracovnice větší význam a hodnotu než vysoký, leč nejistý plat. Více než polovina...

Výběr článků

Načítám