Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku v červnu opět poklesla

– Praha
Novinky, pit

Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červnu meziměsíčně opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s květnem klesl o 0,8 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku mírně zvýšila znovu jen v obchodě, naopak ve stavebnictví, ve vybraných službách a v průmyslu klesla. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila. Ve srovnání s loňským červnem je souhrnný indikátor důvěry nižší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Výsledky této statistiky plně korespondují s aktuálním děním v domácí ekonomice. Boj českých firem o nové zakázky se stupňuje a nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje roste,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Situace našeho hlavního obchodního partnera, Německa, se podle Nováka povážlivě horší, o čemž svědčí obdobné indikátory důvěry z tamní ekonomiky. „Trochu překvapivé je zvýšení indikátoru důvěry mezi spotřebiteli. Ten se však v poslední době dostal na tak nízké úrovně, že je již obtížné, aby jeho hodnota dále klesala,“ vysvětlil Novák.

Ze šetření mezi spotřebiteli v červnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Respondenti se ale nadále obávají růstu cen.

„Růst nezaměstnanosti v příštích měsících však dalšímu nárůstu důvěry mezi spotřebiteli spolehlivě zabrání,“ doplnil Novák s tím, že vyhlídky pro další měsíce nejsou růžové. Prohlubující se krize v eurozóně bude i nadále dominantním faktorem pro vývoj českého hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám