Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku je nejnižší za pět let

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rizika spojená s vývojem v zahraničí oslabují důvěru v českou ekonomiku. Důvěra tak v říjnu, stejně jako o měsíc dřív, klesla podle ukazatele Českého statistického úřadu (ČSÚ) o jeden bod a dostala se tak na hodnotu 93,6 bodu. Nižší byla naposledy v srpnu 2014.

Foto: Neil Hall, Reuters

Nakupující v Londýně

Článek

Celkové zhoršení nálady je způsobeno rostoucím pesimismem mezi podnikateli, v jejich případě se důvěra snížila o 1,3 na 91,6 bodu. U spotřebitelů se však naopak mírně zvýšila o 0,3 bodu na 103,6.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zveřejněné indikátory důvěry reflektují stále poměrně nejasnou situaci v zahraničí ohledně brexitu i obchodní dohody USA s Čínou.

„Obchodní války budou velmi pravděpodobně dále zatěžovat globální ekonomiku nejen letos, ale i v části příštího roku, protože po případném dosažení dohody mezi USA a Čínou se americký prezident Donald Trump patrně zaměří na EU,“ domnívá se Seidler.

Firmy dál trápí nedostatek lidí

Ekonomická důvěra v ČR se začala snižovat ve druhé polovině loňského roku. „Okolnímu vývoji česká ekonomika tentokrát odolává opravdu dobře, ale je patrné, že zcela se vyvázat z hospodářského zpomalení v zahraničí je pro malou otevřenou ekonomiku nemožné. Ekonomický sentiment tedy v ČR zůstává citelně výše než v okolních zemích, ale klesá podobně,“ upozornil Michal Brožka z Komerční banky.

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku proti září snížila v průmyslu a obchodu. Naopak ve stavebnictví a službách byla vyšší.

„Průmyslové podniky stále dobře hodnotí svou současnou situaci a mají zajištěnou práci zakázkami na více než 11 měsíců. Potýkají se ale s bariérami růstu produkce. Podniky omezuje nejen nedostatek zaměstnanců, ale v určitých odvětvích převažuje i nedostatečná poptávka,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Nedostatek zaměstnanců je podle něj limitující bariérou i ve stavebnictví.

Hospodářská komora upozorňuje, že na rozdíl od Česka se nálada menších firem ve většině zemí EU zvedá. Optimismus českých podniků je nicméně stále výrazně vyšší než ve zbytku Evropy. Firmy s méně než 250 zaměstnanci jsou podle komory silně závislé na domácí poptávce, která nyní roste díky klesající nezaměstnanosti a zvyšování mezd.

Vyhlídky pro příští rok jsou ale horší. Česká bankovní asociace (ČBA) sice v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce z 2,4 na 2,5 procenta, avšak pro příští rok svůj odhad proti červenci zhoršila na dvě procenta z předchozích 2,3 procenta. Růst české ekonomiky může být vývojem v zahraničí podle ČBA nadále ohrožen.

Obavy z dopadů vývoje v Německu

„Letošní růst tuzemské ekonomiky je v kontextu vývoje v zahraničí příznivý, jelikož je tažen převážně domácí poptávkou a službami, zatímco zpracovatelský sektor vesměs stagnuje. Rizikem je jeho další zpomalování, zejména z titulu současného oslabování německé ekonomiky a tamního zpracovatelského průmyslu,“ komentuje zhoršený výhled Seid­ler.

Německé továrny zkracují pracovní dobu. Recese je na obzoru

Ekonomika

Německá centrální banka na začátku týdne ve své zprávě uvedla, že ekonomika našeho klíčového obchodního partnera ve třetím čtvrtletí možná opět mírně klesla. To by znamenalo, že Německo sklouzlo do recese.

„Automobiloví výrobci a dodavatelé oslovení německou průmyslovou a obchodní komorou navíc varují, že Německému automobilovému průmyslu hrozí propad do hluboké krize, současnou situaci hodnotí jako vůbec nejhorší za deset let. Jejich pesimismus sílí už čtvrtý měsíc a nejnověji vykázal navíc prudký propad,“ napsala agentura DPA.

Podle Jana Vejmelka z Komerční banky je jen otázkou času, kdy hospodářské problémy Německa Česko dostihnou. „Ochlazení zahraniční poptávky se prozatím projevuje pouze v tenčících se objednávkách, nikoliv v omezování reálné produkce. Je ale pouze otázkou času, kdy reálný dopad německých problémů ucítí i čeští producenti,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám