Hlavní obsah

Dukovany spustily první blok. Kvůli kontrole svarů stál skoro půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reaktoru prvního bloku Dukovan obnovili energetici v noci na čtvrtek řízenou štěpnou reakci. Elektřinu začne dodávat od pátku. Informoval o tom mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. První blok stál kvůli kontrole svarů od konce loňského srpna.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Od 6. února dodává v jaderné elektrárně elektřinu do sítě jen jeden z jejích čtyř bloků. Pracovníci už ale vracejí do provozu i blok číslo dvě odstavený loni 18. září. Od soboty by tak v Dukovanech měly vyrábět elektrický proud tři bloky.

Blok číslo jedna byl odstaven loni 28. srpna. Odstávka se protáhla z původně plánovaných 58 dnů na 167 dnů kvůli opakovaným kontrolám svarů. Blok číslo dvě stojí neplánovaně rovněž kvůli kontrolám svarů. K těm ČEZ přistoupil i proto, že při prověrce dokumentace byly nalezeny nekvalitní rentgenové snímky svarů, někdy dokonce byly nahrazeny snímky z jiného místa.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v neděli v České televizi vyčíslil ušlý loňský zisk kvůli odstávkám v Dukovanech na 2,5 miliardy korun. Přiznal, že problém se zfalšovanými snímky svarů z Jaderné elektrárny Dukovany mohl trvat i deset let. Uvedl, že i když šlo o pravděpodobný podvod ze strany dodavatele, firmy Tediko, mohou padat hlavy i v ČEZu. [celá zpráva]

První blok potřebuje prodloužit povolení

První blok Dukovan začali energetici vracet do provozu 28. ledna. Práce se o několik dní protáhly, protože při tlakové zkoušce technologie byly zjištěny dvě drobné netěsnosti na částech potrubí, které musely být opraveny.

U prvního dukovanského bloku firma ČEZ také potřebuje do konce března získat povolení pro jeho další provoz. Desetileté povolení mělo končit loni 31. prosince, ale Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) ho na žádost energetické firmy prodloužil o tři měsíce.

Související témata:

Foto: Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Od 19. září do 28. prosince kvůli tomu fungoval jen jeden dukovanský blok, a to blok číslo čtyři. Tento blok energetici odstavili minulou sobotu, jeho odstávka potrvá zhruba dva měsíce.

Reklama

Související články

Se snímky svarů se manipulovalo i v Temelíně

Nekvalitní kontroly svarů a manipulace s jejich rentgenovými snímky se nedály jen v případě jaderné elektrárny Dukovany, ale i v Temelíně. V neděli to v pořadu...

Výběr článků

Načítám