Hlavní obsah

Ropa přes Družbu opět teče, dodávky do Česka ale obnoveny nebudou

• Aktualizováno

Ruský provozovatel ropovodů a exportér ropy Transněfť ve středu odpoledne obnovil dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede i do Česka. Na Slovensko a do Maďarska ropa už znovu proudí, ale dodávky do Česka obnoveny nebudou, uvedl slovenský přepravce ropy Transpetrol. Podmínkou pro obnovení dodávek bylo zaplacení poplatků Ukrajině. Ta už dopoledne potvrdila, že peníze na bankovní účet za tranzit ruské ropy přes své území dostala.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ropovod Družba mezi Maďarskem a Ruskem

Článek

„Čerpadla pumpují, zapnuli jsme je v 16:00 (moskevského času, tj. v 15:00 SELČ, pozn. red.),“ řekl ruské agentuře Igor Djomin z vedení Transněfti. Ta je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku.

Také mluvčí společnosti Slovnaft Anton Molnár Novinkám odpoledne potvrdil, že dodávky přes ropovod Družba byly obnoveny a ropa už proudí na Slovensko. Dohodnuté řešení ohledně poplatků za tranzit přes Ukrajinu však platí pouze pro Slovensko a Maďarsko, uvedl později Molnár.

Tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede i do České republiky, zaplatila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník petrochemická skupina MOL.

Rovněž slovenský přepravce ropy Transpetrol uvedl, že dodávky suroviny do České republiky obnoveny nebudou.

Foto: ti, Právo

Schéma ropovodu Družba

Platba byla ve výši do 10 milionů eur (244 milionů korun). „Suma, kterou jsme zaplatili, bude předmětem zápočtu s ruskou stranou v souladu s aktuálně platnými pravidly, na nás to tedy bude mít nulový efekt,“ řekl Molnár.

K přerušení dodávek přes jižní větev Družby došlo 4. srpna ze strany ukrajinského provozovatele ropovodů Ukrtransnafta. Důvodem bylo, že od ruského exportéra Transněfť neobdržel poplatky za tranzit. Ruská společnost uvedla, že zaplatit kvůli sankcím Evropské unie nemůže.

Slovnaft Ukrajincům zaplatil tranzitní poplatky, očekává obnovení dodávek ropy

Ekonomika

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík ve středu řekl, že vinu za tuto situaci nenese ani Rusko ani Ukrajina, problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Výkyv v ceně ropy

Po úterním ohlášení o zastavení dodávek ruské ropy přes jižní větev Družby vzrostla cena ropy Brent zhruba o tři dolary na 98 dolarů (asi 2312 Kč) za barel, následně se ale vrátila opět k 95 dolarům (asi 2242 Kč) za barel.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko běžně dodává přes jižní větev Družby asi čtvrt milionu barelů ropy denně. Hlavními odběrateli ropy přes tuto trasu jsou právě maďarská MOL a polský PKN Orlen.

Reklama

Výběr článků

Načítám