Hlavní obsah

Dreamlineru japonských aerolinek se kouřilo z baterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská letecká společnost Japan Airlines v úterý opět narazila na problém u jednoho ze svých letounů nové generace Boeing 787 Dreamliner. Firma oznámila, že z hlavní baterie letadla vycházel kouř. Problémy s bateriemi přitom už dřív vedly k několikaměsíční odstávce všech letounů Dreamliner z provozu.

Foto: Stephan Savoia, ČTK/AP

Boeing 787 Dreamliner Japan Airlines. Archivní snímek

Článek

Kouř objevili údržbáři na letišti v japonském městě Narita. Zjistili také, že z hlavní baterie vytéká neidentifikovaná kapalina. Příčina problému zatím podle agentury Reuters není známá. Aerolinky nyní incident vyšetřují.

Letoun byl dočasně vyřazen z provozu. Americký výrobce Boeing uvedl, že záležitost zkoumá. Spolupracuje přitom se společností Japan Airlines a snaží se zajistit, aby se letoun mohl vrátit do vzduchu. Akcie Boeingu po zprávě o problému s baterií oslabily až o 1,5 procenta, později část ztrát smazaly.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě, od uvedení do provozu ho však provázejí četné problémy. V polovině loňského ledna bylo všech 50 letounů Dreamliner, které byly tehdy po celém světě v provozu, na několik měsíců odstaveno kvůli přehřívání baterií. Ve světě už je teď v provozu minimálně 115 letadel Dreamliner.

Boeing loni provedl u baterií konstrukční změny, přesná příčina přehřívání však nebyla nikdy přesvědčivě stanovena.

"Boeing problém s bateriemi, který loni odstavil všechny dreamlinery, nikdy nevyřešil. Místo toho vytvořil řadu bezpečnostních pojistek, jež mají řešit případné další potíže," poznamenal korespondent stanice BBC Richard Westcott, který se věnuje problematice letecké dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám