Hlavní obsah

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Aktualizováno

Inflace v Česku nadále zrychluje, v březnu meziročně stoupla na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Meziměsíčně se zvýšila o 1,7 procenta. Růst inflace je tak nejrychlejší od května 1998. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Nejvýraznější zrychlení cenového růstu jsme zaznamenali u pohonných hmot, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 44,50 korun za litr a nafta za 47 korun za litr,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny pohonných hmot a olejů v březnu meziročně zrychlily růst na 50,6 procenta. Za elektřinu v březnu zaplatili lidé oproti loňsku v průměru o 24,7 procenta více, za zemní plyn o 37,7 procenta více. Za teplo a teplou vodu si lidé připlatili o 13,9 procenta víc.

Na březnovou inflaci měly největší vliv ceny bydlení, kde kromě nákladů na vlastnické bydlení (růst o 16,3 procenta) vzrostly ceny nájemného z bytu o 4,4 procenta, vodného o 5,3 procenta, stočného o 6,4 procenta a tuhých paliv o 19,9 procenta.

Stanjura: Marže prodejců pohonných hmot by se mohly zastropovat od května

Stalo se

V dopravě meziročně rostly ceny o 21,6 procenta, ceny oděvů vzrostly o 19,9 procenta a obuvi o 15,4 procenta.

„V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly meziročně vyšší ceny mouky o 30,3 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 20,1 procenta, másla o 31,9 procenta a brambor o 21,4 procenta,” doplnil ČSÚ.

Zdražovat podle analytiků budou i nájmy

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka se kvůli pokračující válce na Ukrajině v dalších měsících dá očekávat kromě rostoucích cen komodit také zdražování nájmů.

„Do budoucna lze očekávat, že budou narůstat ceny nájmů, protože uprchlíci z Ukrajiny si po nalezení práce budou hledat nájemní bydlení, aby nadále nemuseli žít v provizoriu tělocvičen a dalších nevyhovujících míst. To může být doprovázeno zvýšenou poptávkou po nábytku či výrobcích na údržbu a opravy bytu,” uvedl.

Zájem o nové byty klesá, ceny zatím ne

Domácí

S tím souhlasí i partner poradenské skupiny Moore Czech Petr Kymlička. „Meziroční růst se však bude týkat téměř všech složek spotřebního koše,” varoval.

I podle ekonomky investiční skupiny LOGeco Jany Mückové rostoucí inflace bude pokračovat i v dalších měsících, zmírnění čeká v druhé polovině letošního roku. „Zhruba v polovině roku by se tak dnešní trend mohl zlomit a ceny by mohly zmírňovat svůj růst,” doplnila.

Meziměsíční růst o 1,7 procenta

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny rostly v březnu o 1,7 procenta. Ceny zemního plynu byly v březnu vyšší o 7,4 procenta, elektřiny o 1,7 procenta. Z potravin meziměsíčně rostly především ceny másla (o 4,1 procenta), olejů a tuků (o 2,8 procenta), ovoce (o 2,1 procenta), pekárenských výrobků a obilovin (o 1 procento) či masa (o 0,8 procenta).

Na ceny potravin dopadnou drahá hnojiva

Ekonomika

Stravovací služby zdražily v březnu meziměsíčně o 2,2 procenta, v případě ubytovacích služeb bylo zdražení o 3,4 procenta. „Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,5 procenta a ceny služeb o 0,4 procenta,“ doplnil ČSÚ.

Inflace zrychluje

Březnová meziroční inflace byla o 2,9 procent vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v únorové prognóze. Kromě výrazného zdražení pohonných hmot byl podle ředitele sekce měnové ČNB Petra Krále důvodem i vyšší růst cen potravin a regulovaných hmot.

Dodal, že proti odhadům byla vyšší také jádrová inflace, což je inflace očištěná o sezonní vlivy, změny regulovaných cen a daní. V dubnu už ČNB odhadovala, že březnová inflace vylétne k 13 procentům.

S dalším výrazným zdražováním počítá i ministerstvo financí. V prognóze, kterou zveřejnilo v pátek, uvedlo, že za celý letošní rok by průměrná inflace v ČR měla dosáhnout 12,3 procenta. Ještě v lednu přitom ministerstvo odhadovalo pro letošek inflaci 8,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám