Hlavní obsah

Dopravu v Paříži paralyzuje stávka

Paříž

Dopravu ve francouzské metropoli ve středu večer ochromil začátek stávky zaměstnanců pařížských dopravních podniků. K protestu se ve čtvrtek po celé zemi připojí železničáři, letoví dispečeři a také pracovníci veřejnoprávní televize. Důvodem stávky, která skončí v pátek brzy ráno, je nesouhlas s chystanou vládní reformou zákoníku práce.

Foto: Reuters

Paříž

Článek

Omezen je provoz příměstských železničních linek A a B, podle řádu jezdí jen každý druhý vlak. Obě linky denně přepraví 900 000 cestujících. Kapacita na trasách D a E je rovněž omezena na polovinu a na lince C jezdí pouze každý třetí vlak.

S problémy je třeba počítat i v metru, odřeknuta je asi čtvrtina spojů. Naopak autobusy a tramvaje budou jezdit podle řádu.

Hlavní dopravní potíže Francouze čekají ve čtvrtek, kdy nevyjedou některé vlaky TGV, ale také regionální spoje. Omezena by měla být MHD také ve městech Štrasburk, Méty, Toulon nebo Nancy.

Spolu s letovými dispečery se do stávky zapojí pozemní i palubní personál některých leteckých společností včetně Air France. Například na pařížském letišti Orly by měl být provoz oproti normálu omezen o 20 procent.

K zapojení do stávky byli vyzváni také zaměstnanci nemocnic, pošty a státních škol a jeslí.

Čtvrteční stávka naváže na demonstrace a stávky z 9. března, kdy se do protestních akcí zapojily statisíce studentů a zaměstnanců ve více než 200 městech Francie.

Podle průzkumů je proti navrhované reformě zákoníku práce většina Francouzů.
Kritici odsuzují hlavně tři prosazované body, a to zavedení maximální výše odstupného v případě propuštění, zmírnění podmínek propouštění zaměstnanců z ekonomických důvodů a menší závaznost dodržovat 35hodinový pracovní týden, který socialisté prosadili v roce 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám