Hlavní obsah

Dolar klesl pod další psychologickou hranici, euro stojí 1,36 USD

Novinky, ČTK, Bloomberg
LONDÝN

Evropská měna v pondělí posílila vůči americkému dolaru na novou historickou hodnotu. Jedno euro se prodává za 1,362 dolaru. Rekord vzájemného poměru měn padl tento měsíc už posedmé. Ještě před třemi lety přitom bylo euro mnohem levnější než dolar.

Foto: Promo 4000 dnů
Článek

"Dolar jistě brzy spadne pod 1,37," tvrdí analytik newyorské banky Barclays Capital Todd Elmer. Jen za poslední čtvrtletí ztratila měna k euru 6,8 procenta své hodnoty.

Obě měny začínaly v roce 1999 s kurzem 1:1,18 ve prospěch dolaru, pak euro oslabovalo a v roce 2002, kdy se stalo jediným platidlem zemí eurozóny, stálo 89 centů. Od té doby s menšími výkyvy stále posiluje.

Za slábnoucí americký dolar můžou především vysoké schodky tamní obchodní bilance a vysoký rozpočtový deficit. Asijské státy, výsostně dolarové oblasti, navíc nemají k americké měně takovou důvěru, protože na ní spíš ztrácejí. Investice do amerických dluhopisů, které by schodek rozpočtu financovaly, se už tolik nevyplatí. 

Evropě silné euro nevadí

Snahy USA posílit dolar jsou navíc bez valného výsledku. Země se ale díky slabší měně teoreticky může radovat s rostoucích vývozů. Zboží za levný dolar se vyplatí kupovat. O kolik víc skutečně země vyvezla se ale teprve uvidí, zatím schodek obchodu spíš narůstá.

Evropskou měnu navíc podporují centrální bankéři, kteří nezykrývají, že jim silné euro nevadí a v nejbližší době proti němu nebudou intervenovat. "Růst evropské měny je stále ještě v přijatelných mezích," řekl v pátek nizozemský ministr financí Gerrit Zalm.

Evropská měna posílila v reakci na ničivé zemětřesení v Asii i k japonskému jenu na maximum za rok a půl. Jen ale propad zastavil poté, co se ekonomové shodli, že zemětřesení vyřadí asijskou ekonomiku jen krátkodobě. Euro se prodává za 140,30 jenů.

Analytici upozorňují, že mezi svátky je aktivita obchodování slabá a výrazný vliv tak může mít i jednotlivý objemnější nákup či prodej. Londýnská burza je v pondělí zavřená, obchoduje se jen na kontinentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dolar stojí historické dvacet tři koruny

Česká měna v pátek posunula historické maximum vůči dolaru o deset haléřů na 23,00 Kč/USD. Důvodem byly další ztráty dolaru vůči euru, řekl Radim Krejčí...

Výběr článků

Načítám