Hlavní obsah

Dolar stojí historické dvacet tři koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna v pátek posunula historické maximum vůči dolaru o deset haléřů na 23,00 Kč/USD. Důvodem byly další ztráty dolaru vůči euru, řekl Radim Krejčí z Patria Online. Vůči euru koruna vylepšila dvouleté maximum na 30,77 Kč/EUR, v závěru obchodování stála na 30,80 Kč/EUR.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Česká měna v pátek posunula historické maximum vůči dolaru o deset haléřů na 23,00 Kč/USD. Ilustrační foto

Článek

"Posilování koruny stále nebere konce a investoři pokoušejí nové a nové rekordy," uvedl hlavní ekonom Volksbank Vladimír Pikora. Podle něj se ukazuje, že kromě předchozích spekulací o formě prodeje Českého Telecomu je ve hře více posilujících faktorů. Také ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová uvedla, že víra zejména zahraničních investorů v českou měnu je bezmezná.

Investoři sázejí na přítok dalších přímých zahraničních investic do Česka. Navíc čísla z ekonomiky jsou příznivá a optimistická nálada panuje i na okolních trzích. Obavy z repatriace zisků do zahraničí a následného oslabení měny tak prý v současnosti nejsou příliš slyšet.

Počet pracovních míst roste pomaleji

Dolaru dnes uškodila především nová čísla z americké ekonomiky, podle kterých roste počet pracovních míst výrazně pomaleji, než se očekávalo. Zatímco trh předpokládal, že počet míst mimo zemědělství stoupne o 180 tisíc, ve skutečnosti to bylo jen 112 tisíc. Tato data jsou přitom dobrým indikátorem dalšího vývoje ekonomiky, řekl Pikora.

Podle něj by však americká měna možná padala i bez špatných zpráv. "Dolar je nyní utržený ze řetězu a nenechá se snadno zkrotit jednou statistikou," řekl. Proražení úrovně 23 korun za dolar je podle něj pravděpodobně otázkou nejbližších dnů.

Slabý dolar Čechům zlevňuje benzin a naftu u čerpacích stanic, lidé ušetří také na elektronice. Podle ekonomů by však dlouhodobě silné euro a slabý dolar mohl ublížit evropským exportům a tím i celému hospodářství Evropské unie. To by se již v příštím roce mohlo negativně promítnout i do české ekonomiky.

Trend posilování koruny by se podle analytiků mohl zastavit v prosinci, kdy budou investoři vybírat zisky a prodávat korunu. Vůči euru by se podle Krejčího mohla koruna dostat na 31,20 Kč/EUR, vůči dolaru experti odhadují oslabení k 24 Kč za dolar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám