Hlavní obsah

Dolar je na tříletém maximu, koruna bojuje se strachem investorů

Dolar se v pondělí vyšplhal až na tříleté maximum vůči koši šesti dalších předních měn. Zpráva o rekordní ztrátě americké pojišťovny AIG posílila obavy z růstu finanční krize. To zvýšilo averzi investorů k riziku a podpořilo poptávku po americké měně, která je považována za bezpečnou investici. Koruna se naopak vyrovnávala s nedůvěrou k měnám států střední a východní Evropy.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Poptávka po dolaru vzrostla.

Článek

Kolem 17.00 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2590 USD. Britská libra se vůči dolaru propadla dokonce o 2,1 procenta na 1,4003 USD. Vůči japonskému jenu ale zůstal kurz dolaru beze změn na 97,55 JPY, napsala agentura Reuters.

Euro se dostalo pod tlak poté, co víkendový krizový summit Evropské unie odmítl hromadný záchranný plán pro země střední a východní Evropy. "Vzhledem k negativním zprávám z amerického pojišťovacího sektoru a evropského summitu není trh prostě připraven brát na sebe větší množství rizika," řekl analytik Dustin Reid ze společnosti RBS Global Banking & Markets. "Takže vidíte lidi, jak se hrnou do dolarů," dodal.

Koruna bojuje se špatnými zprávami

Česká měna v pondělí v závěru obchodování částečně vymazala dopolední ztráty a byla zhruba o 15 haléřů silnější k euru i dolaru. Kolem 17:30 stála na 28,20 Kč/EUR a 22,40 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Středoevropské měny byly podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikoryna dále velmi nestabilní. Všechny měny dopoledne prudce oslabily. Zatímco polský zlotý a maďarský forint své ztráty dnes již nevymazaly, koruně se odpoledne podle něj podařil "husarský kousek".

"Všechny ztráty během pár minut vymazala, a dokonce oproti otevíracím hodnotám mírně zpevnila ke hladině 28,05 CZK/EUR. Rozdíl mezi nejslabší a nejsilnější hodnotou tak činil téměř 50 haléřů," uvedl Pikoryn.

Důvodem turbulence byl podle Pikory víkendový summit EU, který odmítl plány na masivní záchranu středoevropských a východoevropských ekonomik. "V době, kdy finanční trhy cíleně hledají špatné zprávy, to byl perfektní 'důvod', proč prodat středoevropské měny. Až později si investoři vzpomněli na hodiny zeměpisu," uvedl.

Komisař EU pro ekonomické a měnové záležitosti Joaquín Almunia dnes totiž zdůraznil, že ne všechny státy střední a východní Evropy čelí stejným problémům. Podle Pikory to investory "trklo", aby se přestali koruny s jejími solidními fundamenty bát. Během 90 minut pak koruna posílila o 40 haléřů, dodal Pikora s tím, že pro tento týden u koruny očekává pokračování podobně volatilního obchodování. Z většího nadhledu několika dnů bude ale podle něj česká měna stagnovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Změny kurzu koruny berou dech

Kurz české koruny v posledních dnech doslova skáče o desítky haléřů oběma směry. Zatímco na začátku týdne strmě oslabovala, od středečního odpoledne obrátila...

Koruna opět skáče, bleskově posílila

Tuzemská měna zatím pokračuje ve svém posilování vůči oběma světovým měnám. Proti dolaru její kurz dokonce poskočil o 70 haléřů. Zatímco minulý týden uzavírala...

Výběr článků

Načítám