Hlavní obsah

Změny kurzu koruny berou dech

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kurz české koruny v posledních dnech doslova skáče o desítky haléřů oběma směry. Zatímco na začátku týdne strmě oslabovala, od středečního odpoledne obrátila a i ve čtvrtek pokračuje v rychlém posilování. K obratu dopomohla Česká národní banka, která neváhá pomoci měně slovní intervencí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online koruna ve čtvrtek po deváté hodině posílila až na 28,60 Kč/EUR a 22,70 Kč/USD. Přitom ještě ve středu byl její kurz vůči oběma měnám téměř o korunu slabší.

Měna začátkem týdne rekordně oslabovala společně s polským zlotým a maďarským forintem. Ve čtvrtek se však pokusili oslabování kurzů zkrotit jak centrální bankéři, tak politici.

Například polský premiér ve čtvrtek uvedl, že vláda oficiálně zahájila rozhovory o vstupu do systému ERM II jako předstupeň přijetí eura v Polsku. Jak upozornil analytik Komerční banky Miroslav Frayer již před tím, tamní vláda oznámila, že bude na trhu prodávat eura ze strukturálních fondů.

ČNB chce slovně intervenovat

Korunu chce zase podpořit Česká národní banka. Viceguvernér ČNB Miroslav Singer uvedl, že banka nevylučuje slovní intervenci, aby měně pomohla. Navíc je prý pravděpodobné, že při dalším oslabování kurzu by mohly opět vzrůst hlavní úrokové sazby.

Měna na tyto reakce slyšela a posílila. "Myslím si, že je to jen korekce, která může trvat několik dní. Rozhodně by nemělo jít o obrácení trendu na posilování,“ řekl Novinkám Frayer. Podle něj dalšímu oslabování nasvědčují i špatné zprávy z ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám