Hlavní obsah

Dolar dál posiluje, je nejdražší za téměř 14 let

Dolar vystoupil na další maxima, prodává se nejdráže za posledních téměř 14 let. Americkou měnu tlačí vzhůru vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb. Euro naopak oslabuje politická nejistota. Dolar posiluje i ke koruně, v pátek se prodával za 25,53 koruny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Článek

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 101,41 bodu, a je tak nejvýše od dubna 2003.

Americkou měnu tlačí vzhůru vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA, které se dál zvýšily po čtvrtečním projevu šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové.

Dolar výrazně zpevňuje už od amerických prezidentských voleb. Plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snížení daní a zvýšení investic do infrastruktury by mohly podpořit růst americké ekonomiky, zatímco Trumpovy návrhy na uvalení cel na levný dovoz by mohly zvýšit ceny. To posiluje očekávání, že Fed bude zvyšovat úrokové sazby rychleji, než se donedávna předpokládalo.

Euro sráží politická nejistota

Richard Cochinos z londýnské City poznamenal, že dolar posiluje i díky politické a ekonomické nejistotě v Evropě.

Euro, které čelí politickým rizikům spojeným s chystaným italským referendem a nejistotě před německými a francouzskými volbami, se propadlo až na jedenáctiměsíční minimum 1,0582 USD.

Podle analytiků existuje dost důvodů k tomu, aby dolar pokračoval v růstu. Další negativní politické události by měly na Evropu mnohem dramatičtější vliv a "euro by mohlo spadnout mnohem níže", řekl agentuře Reuters Olivier Korber z francouzské Société Générale.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám