Hlavní obsah

Dodávky plynu z Ruska mírně vzrostly, stále jsou ale nižší o 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky plynu z Ruska do České republiky putující přes Ukrajinu a Slovensko se oproti pátku mírně zvýšily, stále jsou však ve srovnání s normálem nižší o zhruba 20 procent. Sdělil to mluvčí skupiny RWE, která do ČR plyn dováží, Martin Chalupský. V dalších dnech by se situace podle něj měla stabilizovat.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zásobník plynu v Lobodicích na Přerovsku

Článek

"Situace se zlepšila a doufáme, že dodávky východní cestou se v dalších dnech stabilizují," řekl Chalupský. "V některých oblastech již mrazy nejsou tak silné, jako v průběhu týdne," dodal.

RWE kompenzuje nižší dodávky z východu severním plynovodem Nord Stream, kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo. Dodavatelé také plně čerpají plyn ze svých podzemních zásobníků, které mají díky předchozím teplým měsícům dostatečnou kapacitu. Koneční spotřebitelé pokles dovozu nepociťují.

S nižšími dodávkami plynu z Ruska se v minulých dnech potýkaly také další evropské země. Zhruba ve stejné situaci jako ČR bylo například Slovensko, podle EU ale pokles dodávek nedosahuje krizové úrovně. RWE podle Chalupského neregistruje žádosti ostatních zemí o pomoc či kompenzaci výpadků v dodávkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Evropy teče z Ruska o třetinu plynu méně

Řada evropských zemí se kvůli mrazivému počasí, které v současnosti opanovalo velkou část evropského kontinentu, potýká i problémem nižších dodávek plynu...

Výběr článků

Načítám