Hlavní obsah

Do většiny hotelů v Česku se zatím hosté nehrnou

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina ubytovacích zařízení v Česku má zatím rezervace na léto od pěti do 40 procent kapacity, nad 70 procent rezervací na letní období má zatím necelá pětina hoteliérů.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Hotely v Česku se pro všechny hosty otevřou v pondělí.

Článek

Rekreační oblasti všeobecně očekávají přibližně stejný zájem turistů jako loni, městské hotely s velkým zájmem nepočítají, neboť zcela chybějí firemní a konferenční akce a zahraniční klientela, vyplývá z průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR).

Hotely a penziony od příštího týdne otevřou

Koronavirus

Hotely otevřou po půlroce opět pokoje pro své hosty od pondělí. „Jsme rádi, že se nám s vládou podařilo dohodnout na otevření bez omezení kapacity a také na zajištění stravovacích služeb pro ubytované hosty. Hotely jsou schopny zajistit bezpečný provoz nejen díky našim standardům, ale také díky tomu, že všichni hosté se při ubytování musí ze zákona registrovat,“ řekl Václav Stárek, prezident AHR.

Wellness až v červnu

„To umožňuje zajistit, aby se v hotelech a penzionech pohybovali pouze hosté, kteří nebudou představovat riziko pro ostatní hosty i personál. Přesto je z průzkumu patrné, že letošní sezona bude pravděpodobně ještě slabší, než byla ta loňská,“ dodal.

K tomu vedle pozvolného návratu turistů přispívá i fakt, že služby wellness budou pravděpodobně omezené až do poloviny června.

Přibližně 10 procent ubytovacích zařízení nebude již v letošním roce schopno otevřít a hrozí jim bankrot, vyplývá z ankety mezi čtyřmi stovkami hoteliérů.

Klíčové podle Františka Peterky, šéfa vyhledávače Explorio.cz, bude, jak se hotely postaví k testování. Novým standardem se pravděpodobně stanou antigenní samotesty přímo na místě a hotely by toho měly využívat.

Kempy budou v létě praskat ve švech, jsou již téměř vyprodané

Domácí

„Veřejnost má totiž v nařízeních zmatek a testování před odjezdem pro ně může být zásadní bariéra,“ dodal Peterka. Ubytovat se mohou lidé i s potvrzením o očkování nebo nedávno prodělaném covidu.

„Poptávka po ubytování postupně roste tempem o desítky procent. A není se čemu divit. Češi už nechtějí sedět doma, ale s blížící se letní sezonou hledají aktivity mimo své bydliště. Největší nával lze očekávat o víkendech, kdy budou na cesty vyrážet především rodiny s dětmi,“ řekl Právu ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Podle jeho odhadů by letní sezona přece jen mohla být silnější než loni. To ale neznamená, že tak hoteliéři doženou ztráty za uplynulý lockdown.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám