Hlavní obsah

Do Německa se loni přistěhovalo nejvíce lidí za 20 let

Novinky, Tomáš Volf

V roce 2013 se do Německa přistěhovalo 1,2 miliónu osob. Bylo to o 146 tisíc víc než o rok dříve a nejvíce od roku 1993. Informoval o tom německý statistický úřad Destatis.

Foto: Profimedia.cz

Braniborská brána, Berlín

Článek

Ze země se naopak odstěhovalo 789 tisíc lidí, o 77 tisíc více než v roce 2012. Čistý přírůstek 437 tisíc je také největší rozdíl za dvacet let.

Většinu přistěhovalců tvořili cizinci, 118 tisíc bylo Němců, kteří se po čase vrátili do vlasti.

Nejvíce lidí, kolem tří set tisíc, se do země přistěhovalo z jiných států EU. Do Německa zamířilo například 189 tisíc Poláků a 50 tisíc Rumunů. Velký relativní nárůst zaznamenalo přistěhovalectví ze Španělska (22 tisíc, zvýšení o 19 procent) a Itálie (32 tisíc, zvýšení o 52 procent).

Počty Čechů zpráva německého statistického úřadu neuvádí, ročně jich v Německu najde práci několik tisíc, většina ale za prací dojíždí z pohraničí.

„V Německu jsem asi rok, k odchodu mě motivovaly peníze, lepší pracovní podmínky a životní úroveň. Mám asi třikrát větší plat než v ČR, ale více se tady platí za nájem, jídlo v restauraci nebo jízdné. Potraviny v obchodech nejsou tak drahé, někdy i levnější než u nás. Taky jsou tu přísnější zákony,“ řekl Novinkám čtenář, který v Německu pracuje v divadle jako tanečník.

Přes 70 tisíc osob se k našemu západnímu sousedovi přistěhovalo ze zemí Asie, 30 tisíc z Afriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám