Hlavní obsah

Do Česka se pomalu vrací cizinci, cestovní ruch ožívá

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolenou do tuzemska vyrazilo v letošním prvním pololetí více zahraničních turistů. Naopak Češi o cestování po domovině měli menší zájem. Obě skupiny v průměru strávily v republice méně času. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Podle statistiků přijelo do České republiky za šest měsíců 3,1 miliónu lidí. Což je meziročně o 0,2 procenta více, přičemž cizinců dorazilo o 4,4 procenta více. Naopak Čechů cestujících po tuzemsku ubylo o 4,5 procenta.

Počet přenocování dosáhl 8,8 miliónu, což je propad o necelé procento.

„Nejvýrazněji klesl počet přenocování v kempech (o 33,4 %) a chatových osadách a turistických ubytovnách (o 16,7 %), kterým nesvědčilo letošní jarní počasí (a kde se ubytovávají především domácí turisté). Naopak významný růst zaznamenaly hotely nejvyšších kategorií (pětihvězdičkové 16,3 % a čtyřhvězdičkové 15,9 %) s dominancí zahraniční klientely,“ uvedl úřad.

Dodal, že výsledky cestovního ruchu mohly být příznivější, pokud by do statistik nezasáhla dubnová erupce islandské sopky, která na několik dní uzavřela vzdušný prostor nad velkou částí Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám