Hlavní obsah

Diskriminace a skandál. Rakousko podá žalobu na Německo kvůli mýtnému

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko podá žalobu k soudnímu dvoru EU ohledně zavedení mýta pro osobní vozidla na německých dálnicích. Informoval o tom server deníku Der Standard s odvoláním na agenturu APA. Podle rakouského ministra dopravy Jörga Leichtfrieda (SPÖ – sociální demokracie) je německé opatření diskriminační a jednání Evropské komise (EK) skandální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podáme proti mýtnému žalobu,“ řekl ministr v pátek. Německá Spolková rada v pátek schválila zpoplatnění užívání německých dálnic pro osobní vozidla od roku 2019. [celá zpráva] Podle rakouského ministra dopravy se jedná o „mýtné pro cizince“ a „diskriminaci na základě státní příslušnosti“.

Kdy přesně Rakousko žalobu podá, je otevřené. K porušení evropských smluv se totiž podle Leichtfrieda se musí nejprve vyjádřit Evropská komise. Až poté bude možné podávat žaloby.

Kritiku však ministr dopravy směřoval i komisi, která současnou podobu německého mýta odsouhlasila jakožto kompromisní návrh.

„Jednání komise je skandální,“ nechal se slyšet Leichtfried.

Němcům bude mýto kompenzováno

Nesouhlas s německým postupem vyjádřily i další středoevropské země včetně České republiky.

Německo už zákon o mýtném pro osobní auta schválilo v roce 2015, kvůli výhradám Evropské komise a protestům sousedních zemí ho ale dosud nezavedlo. Evropská komise původní normu považovala za diskriminační. Po zhruba dvou měsících se obě strany dohodly na kompromisu.

Podle kritiků je kompromisní návrh i nadále diskriminační. Řidiči aut registrovaných v Německu totiž mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Zahraničním řidičům žádné kompenzace vypláceny nebudou.

Anketa

Je podle vás německý systém mýtného, v němž budou Němcům náklady kompenzovány, diskriminační?
Ano
74,6 %
Ne
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2906 čtenářů.

Reklama

Související články

Němci chtějí zavést celoevropské mýtné

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt (CSU) chce zavést systém celoevropského mýtného. Informoval o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německo už...

Výběr článků

Načítám