Hlavní obsah

Diskotéky bez tance? Další pokus vlády o trik, míní ekonom

Vláda sice upustila od zákazu diskoték a provozu klubů. Jedním dechem však dodala, že je zakázáno tancovat. Ekonomové i provozovatelé se nad tímto postupem podivují. Hovoří o nesmyslu, ale také o pokusu o trik, jak se vyhnout kompenzacím.

Foto: Petr Horník, Právo

O protizákonnosti zákazu je přesvědčen také liberecký provozovatel čtyř hudebních podniků Martin Hřebík.

Článek

„Lidé mohou přijít, sednout si, pobavit se, konzumovat, ale tanec jakožto nějaká činnost, která se vztahuje ke kontaktu mezi lidmi, umožněna v tuto chvíli není,” vysvětlil myšlenkové pochody vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Tanec nesporně znamená mnohem vyšší kontakt mezi lidmi, zadýchávání se, šíření choroby,” dodal.

Diskotéky mohou otevřít, tančit se tam nesmí. Je to hybrid, zlobí se provozovatel

Ekonomika

„Jeden z dalších triků, jak nevyplácet kompenzace za zavřenou provozovnu?” reagovala na Twitteru rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

„Podobný pokus o trik tu již byl. Loni v listopadu bylo povoleno divadlům otevřít, pod podmínkou, že nebudou vpouštět diváky. I kvůli tomu NSS varoval, že stát nesmí používat takové obezličky k 'zákazu nezákazu' ve stylu chytré horákyně,” doplnil analytik skupiny Natland Petr Bartoň.

„I kdybychom si dovedli představit, že diskotéka může fungovat s konzumujícími ale netančícími mladými lépe, než divadlo bez diváků, pořád platí, že takováto zjevně nesmyslná nařízení podrývají všeobecný respekt k právu,” dodal.

Stát nabádá mladé vysmívat se regulím, míní Bartoň

„Že se stát často vysmívá vlastním slibům víme již z doby předcovidové. Ale aby nabádal zejména mladé k vysmívání se státním regulím, to je něco nového,” konstatoval Bartoň s tím, že i to vysvětluje, proč je Česko podle Světové banky ve vymahatelnosti zákona až na 103. místě. V rámci EU je Česko předposlední, jen před Slovinskem.

Hosty uvítají i kluby, diskotéky nebo herny

Koronavirus

O protizákonnosti zákazu je přesvědčen také liberecký provozovatel čtyř hudebních podniků Martin Hřebík. „Odporuje to předchozímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS),” upřesnil pro ČTK s tím, že jde o nesmysl.

NSS v posledním rozsudku potvrdil, že provozovny lze omezit, ale ne „ve svém důsledku zakázat”. Zatím nebylo jednoznačně interpretováno, zda zákaz tance na diskotékách nebo živé hudby v klubech, spadá do kategorie omezení, nebo jde „ve svém důsledku” o zákaz.

„Vypustili obludného hybrida, nikdo neví, co s ním. Nedovedu si představit, jak bude kdokoliv ty lidi omezovat, když si stoupnou a začnou se pohupovat v bocích. To je prostě nesmysl,” uzavřel Hřebík.

Reklama

Výběr článků

Načítám