Hlavní obsah

Digitální tenisky i burger. Na síti se zrodil nový byznys

Nike, Adidas, McDonald’s nebo Porsche. Stále více firem zvučných jmen se v poslední době vrhlo do prodeje virtuálních unikátů, takzvaných NFT. Co se může zdát jako libůstka pro pár technologických nadšenců a hříčka pro boháče nebo děti, tvoří rapidně sílící část digitálního trhu a točí se v ní obrovské a stále větší peníze.

Foto: Non-fungible token

Virtuální unikát NFT

Článek

Transakce v tomto oboru letos podle odhadu firmy Strategy Analytics dosáhnou celosvětově 6,1 miliardy dolarů (135 mld. Kč) a za pět let to má být už sedmkrát tolik, tedy 42 miliard dolarů.

„Trend NFT sledujeme, vidíme v něm zajímavou technologii, která poroste. Nicméně je tento prostor zatím hodně volně regulován, a proto vzniká vedle řady zajímavých věcí i řada podvodů,“ řekl Právu hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

NFT z anglického Non-fungible token čili nezaměnitelný token je zjednodušeně digitalizovaný sběratelský předmět s unikátním kódem na technologii blockchain, na níž fungují například i kryptoměny.

Melania Trumpová vydá vlastní NFT. Půjde do dražby

Internet a PC

V digitální peněžence na mobilu či počítači má majitel potvrzení, že právě on je výlučným vlastníkem daného předmětu.

Lze to přirovnat k vlastnictví originálu obrazu s podpisem autora. Už to není jen výstřelek, v NFT vidí příležitost nejen tvůrci od klasických výrobců po producenty her, celebrity a umělce, ale i investoři.

Například módní firma Nike oznámila, že bude prodávat virtuální tenisky, které můžete obout své postavě ve hře na počítači nebo mobilu. Zkušenost s NFT má už konkurenční Adidas.

Za kolekci 30 tisíc „obrázků“ mikin nebo čepic utržila 22 milionů dolarů (488 milionů Kč). McDonald’s zase v létě v Česku vydražil NFT burger za zhruba 250 tisíc korun, které pak dal na charitativní účely.

Experti: Digitální díla si mohou hodnotu udržet, nepochybně se objeví i padělky

Internet a PC

Automobilka Porsche vydražila skicu šéfdesignéra Petera Vargy jako NFT za v přepočtu téměř dva miliony korun.

Co chybělo v Pulp Fiction

Přidávají se i umělci zvučných jmen jako rapper Snoop Dogg se svými digitálními 3D portréty nebo režisér Quentin Tarantino, jenž se chystá dražit sedm scén, které se nakonec nevešly do jeho legendárního filmu Pulp Fiction.

Tarantino ovšem naráží na odpor filmového studia, které mu hrozí žalobou.

To český výtvarník Michal Trpák digitalizoval a rozhýbal svou sochu Spící mazlík a také ji draží v aukci jako NFT. Vydražitel ji získá i s hmotnou předlohou, patnáctikilovou sochou z bronzu.

První SMS na světě vynesla v aukci miliony. Výtěžek připadne uprchlíkům

Mobil

Podle Peterky z Roklenu tkví kořeny NFT v populárních videohrách, kde se používají pro vytvoření unikátního vlastnictví prvků ve světě hry v podobě zbraní, hrdinů či speciálních edicí sportovců.

Některé tokeny pak lze získat pomocí splnění náročných úkolů ve hře a někdy je pak lze směňovat nebo prodávat.

„Dalšími způsoby, jak se na vlně výnosů v oblasti NFT tokenů svézt, je investování do firem, které s touto technologií plánují do budoucna pracovat. Pokud se zadaří, pak lze očekávat růst jejich hodnoty,“ dodal ekonom.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám