Hlavní obsah

Developer žádá demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Developerská společnost Flow East požádala o demolici domu na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice, který jí patří. Informaci ve středu Právu potvrdila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Proti bourání domu se bouří kulturní veřejnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na podobě domu se v roce 1920 podílel architekt Bohumír Kozák.

Článek

„Žádost na stavebním úřadu už leží a odbor se jí bude zabývat. Pravděpodobně do měsíce vydá své vyjádření, zda je žádost v pořádku či je třeba něco doplnit. Je potřeba si uvědomit, že z vydání rozhodnutí o demolici nevyplývá datum zbourání budovy, o tom si rozhoduje investor, který je pak svůj záměr opět povinen ohlásit. Už to ale nepodléhá schvalování,“ uvedla Blažková.

Developer mohl o demolici požádat kvůli postupu exministryně kultury Aleny Hanákové (STAN). Exministryně v červenci před svým odchodem z úřadu zastavila přezkumné řízení, které mělo určit, zda dům je třeba zvlášť památkově chránit. Krokem Hanákové dům předběžnou ochranu pozbyl, ačkoli stojí v Pražské památkové rezervaci.

Lidé do konce srpna mohou podepsat petice proti bourání domu, které v červnu 2010 umožnili magistrátní památkáři a jejich verdikt nezvrátil žádný z poté následujících ministrů kultury. Dvě petice, s nimiž se lze seznámit například na webu Klubu Za starou Prahu, upozorňují, že dům včetně ohrožené části hotelu Jalta (rovněž majetku Flow East) jsou památkami.

„Krásnější konstrukce”

Žádají, aby nedošlo k poškození chráněných území, a respektování památkové rezervace hl. m. Prahy jako součásti světového kulturního dědictví.

Upozorňují také, že město Praha dosud pro památkovou rezervaci nestanovilo od jejího vyhlášení v roce 1971 žádné regulativy.

Společnost Flow East chce na rohu v centru Prahy vztyčit tzv. Květinový dům s dominantou relativně vysoké věže a skla s ocelí jako převažujících materiálů. Praha se podle Flow East může chlubit jedinečnou architekturou „právě díky tomu, že odstranila nedůležité budovy tak, aby uvolnily místo krásnějším a důležitějším konstrukcím“. Proti návrhu novostavby, jež by sloužila administrativě a obchodu a zabrala i pozemek bývalé tiskárny v Opletalově ulici, se ozvala řada kritických hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám