Hlavní obsah

Deutsche Bank začala masivně propouštět

Právo, Novinky, rei, bož

Největší německá investiční banka Deutsche Bank zahájila ohlášenou restrukturalizaci, v jejímž rámci propustí každého pátého zaměstnance. Celkem tak ruší 18 tisíc pracovních míst. O restrukturalizaci informovala německá i zahraniční média.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Na snímku pobočka Deutsche Bank v Ženevě

Článek

Banka v pondělí rušila celá oddělení – zejména prodeje a obchodování – v Austrálii, Asii i v Evropě. Propouštění se má týkat především Spojených států a Evropy.

Zaměstnanci byli včera houfně voláni k personalistům, od nichž si vyslechli, aby vyklidili svá pracoviště. V Hongkongu už se prý ani z personálního ke svým stolům nevraceli.

Nálada byla podle svědectví na bodu mrazu, někteří lidé „padáka“ oplakávali, práce leckde stála. Na odchod se údajně připravují i ostatní.

„Ani ti, kdo zůstávají, si nemyslí, že je to pro banku bod obratu. Takže odejde víc lidí, jakmile dostanou příležitost,“ citoval list The Guardian jednoho z pracovníků v Londýně, kde jen za dopoledne a na jediném patře v ústředí v City dostala výpověď stovka lidí.

Letos i příští rok bez dividendy

Akcie banky se v pondělí propadly o pět procent, ačkoliv zprvu posilovaly. Zpevnění akcií je také jeden z cílů restrukturalizace, v jejímž rámci se Deutsche Bank zbaví svých globálních operací s akciemi a zmenší svou investiční banku, aby zlepšila své příjmy.

Změny mají do roku 2022 přinést mimořádné náklady 7,4 miliardy eur (189 miliardy korun). Letos ani příští rok banka nevyplatí dividendu.

Po letech skandálů se banka vrátila k zisku

Deutsche Bank se teprve v loňském roce po čtyřech letech podařilo dosáhnout alespoň malého zisku. Banka za rok 2018 vykázala zisk ve výši 341 milionů eur (8,7 miliardy korun). Ještě v roce 2017 přitom ztráta činila 735 milionů (17,76 miliardy korun).

Ztrátu Deutsche Bank vykázala tři roky za sebou v době, kdy jí zmítala vlna skandálů. Z nich se vzpamatovává do dnešních dnů. Ke ztrátám v posledních letech přispívaly náklady na řešení soudních sporů.

Koncem roku 2016 se například dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů (185 miliard korun) za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám