Hlavní obsah

Detroit je venku z bankrotu, začíná splácet dluhy

Detroit

Americké město Detroit vyvázlo z bankrotu, který loni vyhlásilo kvůli zadlužení odhadovanému na 18 miliard dolarů (asi 400 miliard Kč), a ode dneška začne splácet dluhy svým věřitelům.

Foto: Joshua Lott, Reuters

V Detroitu jsou desítky tisíc opuštěných budov.

Článek

Při splácení dluhů se Detroit bude řídit plánem finanční restrukturalizace, který připravil městem jmenovaný nucený správce Kevyn Orr. Ten v úterý oznámil, že jeho práce nyní končí a že ze svého postu odchází.

Už začátkem listopadu schválil plán finančního ozdravení zadluženého velkoměsta soud, což znamenalo, že Detroit bude moci po 17 měsících opustit bankrotový režim. Orr mimo jiné navrhl, že město různými způsoby splatí sedm miliard dluhů a vydá 1,7 miliardy dolarů na demolici velkého počtu zchátralých budov, zlepšení bezpečnosti a zajištění základních služeb. Plán počítá i se škrty v důchodech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Detroit vyhlásil největší komunální bankrot v dějinách USA loni 18. července, a v režimu ochrany před věřiteli tak pobyl nezvykle krátkou dobu.

Úprk obyvatel

Největší město státu Michigan se v minulosti proslavilo jako kolébka a centrum amerického automobilového průmyslu. Kvůli přesunu výroby jinam, silným rasovým problémům a katastrofální politice města se ale začalo od 60. let postupně vylidňovat a nyní je nejchudším velkoměstem Spojených států.

Dnes má město o rozloze větší než Manhattan, Boston a San Francisco dohromady necelých 700 000 obyvatel, což je o 30 procent méně než v roce 2000 a hluboko pod úrovní 1,2 miliónu z roku 1980.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám