Hlavní obsah

Depardieu hraje podle Putinova scénáře, kritizuje opozici a Pussy Riot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Herec Gerard Depardieu, který získal ruské občanství, aby se doma vyhnul vysokým daním, zkritizoval o víkendu ruskou opozici, že jí chybí vize. Také podpořil odsouzení radikálních feministických performerek ze skupiny Pussy Riot.

Foto: Reuters

Depardieu si vyzvedl ruský pas přímo u Putina

Článek

„Ruská opozice nemá žádný program, nemá nic,“ řekl Depardieu ruské státní televizi. Podle něj jsou v opozici „velmi chytří lidé“, jako je bývalý šachista Garry Kasparov. „Ale ten je dobrý v šachu a v ničem jiném,“ dodal podle webu msn a ještě si přisadil: „A masy jsou hloupé.“

Představte si, kdyby tyto dámy vešly do mešity, asi by se živé ven nedostaly. Kdybych ale toto řekl ve Francii, považovali by mne za idiota.
Gerard Depardieu o Pussy Riot

Schválil i trest pro členky Pussy Riot, které byly souzeny za výtržnost v pravoslavném chrámu Krista Spasitele, kde zpívaly punkovou modlitbu proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Řekl, že v muslimských zemích by byly souzeny ještě přísněji: „Představte si, kdyby tyto dámy vešly do mešity, asi by se živé ven nedostaly. Kdybych ale toto řekl ve Francii, považovali by mne za idiota.“

Depardieu dostal pas od Putina

Depardieu si vyzvedl ruský pas 6. ledna z rukou prezidenta Putina. [celá zpráva] Občanství dostal o tři dny dříve. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Depardieu si vyzvedl ruský pas přímo u Putina Video: Reuters

Tvrdí, že občanství nepřijal kvůli nové vysoké dani pro extrémně bohaté, proti níž bojoval, a nemíní těžit z ruské rovné 13procentní daně. On i Putin zdůrazňují, že jsou přátelé. Putin mu po sporech nabídl v prosinci občanství. [celá zpráva]

Rusko o víkendu čelilo demonstracím

Na 20 000 lidí v neděli demonstrovalo podle odhadů západních agentur v centru Moskvy proti zákonu zakazujícímu adopce ruských dětí do USA. Protest svolala opozice vůči vládě prezidenta Putina. Za mrazivého dne se podle policie shromáždilo v centru města 7000 až 9500 lidí, zatímco podle opozičních předáků přišlo 30 000 a možná až 50 000 účastníků.

Rusko v prosinci zakázalo adopce svých dětí Američany. Jde o odvetu za americký zákon, který uvaluje sankce na ruské úředníky, policisty a soudce zapletené do porušování lidských práv.

Stoupenci zákazu adopcí také argumentují dvacítkou úmrtí adoptovaných dětí vinou amerických rodičů, ale podle odpůrců režimu jde jen o zlomek z asi 60 000 adopcí sirotků z Ruska. OSN odhaduje, že bez rodičovské péče žije asi 740 000 ruských dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám