Hlavní obsah

Dávky si dlouhodobě nezaměstnaní v Karviné musí odpracovat

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně tři stovky nových veřejně prospěšných pracovníků chtějí v nadcházejících měsících zaměstnat radnice na Karvinsku. Vedení měst v Bohumíně, Karviné a Havířově tak chce dlouhodobě nezaměstnaným dát možnost si dávky v hmotné nouzi, které od státu dostávají, zasloužit.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

V Bohumíně nyní vykonává veřejně prospěšné práce 130 nezaměstnaných. V létě přibude dalších až 120 lidí.

Článek

„Nyní zaměstnáváme 130 veřejně prospěšných pracovníků a velice se nám to osvědčilo. Chceme proto zaměstnat dalších až 120. Bude to pro nás znamenat zvýšené náklady, ale pokud to přinese zlepšení sociální situace, rádi to uděláme,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Bohumín vynakládá na veřejně prospěšné práce více než 1,5 miliónu korun. „Na ostrahu či administraci další stovky pracovníků budeme muset vydat další dva milióny korun,“ doplnil Vícha.

V Karviné vykonává veřejně prospěšné práce v současnosti 39 dlouhodobě nezaměstnaných.

Bič na lidi

„Ve velmi krátké době navýšíme tento počet o dalších patnáct a v průběhu roku chceme přijmout dalších sto,“ popsal primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) a dodal, že není možné, aby dlouhodobě nezaměstnaní dále zneužívali sociální systém.

„Veřejně prospěšnou práci chceme použít jako bič na lidi, kteří nechtějí pracovat. Kdo chce dostávat dávky, musí si je odpracovat,“ uvedl Hanzel.

Podle primátora sousedního Havířova Zdeňka Osmanzcyka (ČSSD) by si stát měl uvědomit svou úlohu v zajištění bezpečnosti. „V poslední době mám pocit, že u nás nejsou vyloučené lokality, ale celé regiony,“ upozornil Osmanczyk.

Rekordní nezaměstnanost

Karvinsko se potýká v Moravskoslezském kraji s největší nezaměstnaností. V březnu bylo bez práce 12,8 procenta práceschopných lidí. Část problémových lidí si pak obstarává peníze sběrem šrotu či kriminalitou.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

V Bohumíně nyní vykonává veřejně prospěšné práce 130 nezaměstnaných. V létě přibude dalších až 120 lidí.

„Celý region se potýká se špatnou sociální situací a zvýšenou kriminalitou. V Bohumíně je asi 500 dlouhodobě nezaměstnaných. Většina z nich nedělá nic, jen svým vysedáváním před ubytovnami dráždí lidi, kteří kolem nich chodí ráno do práce. Také oni by si na nájem měli vydělat prací,“ odůvodnil Vícha.

Města nové pracovníky využijí především při úklidu cest a chodníků. Připraveni jsou pomoci i například Českým drahám či správě komunikací. „Je důležité, aby veřejnost viděla, že lidé na dávkách pracují a stát jim nevyplácí dávky jenom tak pro nic za nic,“ připomněl Hanzel.

Pracovníci budou jasně viditelní díky očíslovaným bezpečnostním vestám. „To bude sloužit k tomu, aby je mohl kdokoliv pochválit za dobrou práci. Na druhou stranu bude možné ale také oznámit, že je dotyčný pracovník například podnapilý. Budou tak pod větší kontrolou,“ popsal Hanzel.

Vhodné pracovníky bude pro radnice vytipovávat úřad práce. Pokud člověk na dávkách v hmotné nouzi pracovat odmítne, o dávky přijde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám