Hlavní obsah

Daňové přiznání podalo 80 procent lidí, poslední šance je ve čtvrtek

ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé, kteří dosud nestihli podat daňové přiznání, mají poslední šanci ve čtvrtek. Většina finančních úřadů bude mít tento den otevřeno až do večera, aby čelili náporu lidí, kteří svou povinnost nechali až na poslední chvíli. Daně je potřeba do konce března nejen přiznat, ale i zaplatit. Výjimku mají ti, za koho přiznání podává daňový poradce, mají čas do konce června.

Článek

"Proti předchozím rokům se ale fronty zkrátily a morálka poplatníků se zvyšuje," řekl šéf pražského finančního ředitelství Lubomír Janoušek.

Frontám se podle Janouška nedá příliš zabránit, protože finanční úřady mají omezený počet pracovníků i prostor a zejména práce na pokladnách jde urychlit jen obtížně, protože se peníze ještě musejí spočítat a svézt.

Lidé však mohou daňové přiznání rovněž poslat poštou, a teoreticky tak mají čas až do čtvrteční půlnoci, samotnou daň pak mohou zaplatit například přes telefonní bankovnictví nebo v bance. Na finanční úřad tak vůbec nemusejí chodit.

Chcete vědět jak vyplnit daňové přiznání?
čtěte speciál Daňové přiznání na Novinkách

Zájem o elektronickou cestu roste

Podle Janouška se letos také rychle zvýšil počet Čechů, kteří o loňských příjmech a daních informují elektronicky. "Zatímco dříve to byly desítky, dnes to jsou tisíce," řekl a dodal, že je to však stále méně než v západní Evropě. Čechy od internetu odrazuje také elektronický podpis, který je v porovnání s jinými státy velmi drahý, stojí asi 700 korun.

Počet lidí, kteří daňové přiznání podají pozdě, se v ČR podle Janouška stejně jako v západní Evropě pohybuje v promilích a nepřesáhne procento. Opozdilcům hrozí pokuta až do výše desetiny částky, kterou mají na daních zaplatit. Lidem, kteří přiznání podají, ale včas nezaplatí, mohou berní úřady udělit pokutu jedno promile částky za každý další den.

Nápor v těchto dnech zažívají také daňoví poradci. Řada lidí si neví rady se složitými formuláři a raději se obrátí na odborníky. Výhodou při zvolení poradce je také to, že se lhůta pro podání prodlužuje do konce června. Toto prodloužení však spíše využívají firmy. Lidé i společnosti mají také možnost požádat o odklad pro podání.

Reklama

Související témata:

Související články

SPECIÁL: Daňové přiznání

Více než milión a půl lidí má do konce března nemilou povinnost vyplnit několik stránek formuláře daňového přiznání. Vyhnou se mu jen lidé, kteří mají...

Výběr článků

Načítám