Hlavní obsah

Daně se budou muset významně zvýšit, předpokládá rozpočtová rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda by měla podle Národní rozpočtové rady připravit realistickou konsolidaci veřejných financí, která by měla být proti aktuálním plánům rozsáhlejší. Je patrné, že si to vyžádá významné zvýšení daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí a nastavení rozpočtové politiky, kterou dnes Národní rozpočtová rada (NRR) zveřejnila. Česku podle ní hrozí, že kvůli vývoji veřejných financí narazí na takzvanou dluhovou brzdu již v roce 2024. Ještě loni v listopadu rada předpokládala, že na dluhovou brzdu narazí veřejné finance až o rok později.

Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovena je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v únoru poslancům řekla, že veřejný dluh by měl ke konci letošního roku stoupnout na 45 procent HDP.

Sněmovna schválila další půlbilionový schodek

Domácí

"Je zřejmé, že rozsah konsolidačního úsilí v letech 2022 až 2024 bude muset být vyšší než 0,5 procenta hrubého domácího produktu ročně. Zároveň je patrné, že tato konsolidace si vyžádá významné navýšení daňové zátěže, neboť dlouhodobější výpadek příjmů v rozsahu daňového balíčku není možné zcela pokrýt redukcí výdajů, pokud by tedy nemělo dojít k výrazné redukci výdajů v největších výdajových blocích, kterými jsou sociální zabezpečení, zdravotnictví a školství, což rada nepředpokládá," uvedla NRR.

Schillerová k deficitu: Moc jiných řešení není

Domácí

Argument současné vlády, že konsolidace bude úkolem vlády budoucí, považuje rada za nesprávný a nevhodný. V takovém případě by totiž podle rady nemělo smysl zpracovávat jakékoliv strategické dokumenty s přesahem jednoho volebního období.

"Navíc je nutné uvést, že například ratingová agentura Moody's při potvrzení ratingu České republiky na úrovni Aa3 uvádí jako podmínku jeho zachování v dalších letech právě implementaci takové strategie," uvedla rada.

Realistická konsolidační strategie je nutná i proto, že po roce 2030 budou veřejné finance ovlivněny pokračujícím stárnutím populace, upozornila.

Prezident Miloš Zeman minulý týden podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard Kč. Ministerstvo financí čeká letos pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru. Hlavní podíl na tom má právě schválený daňový balíček, který připraví státní rozpočet o 87,7 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám