Hlavní obsah

Další razie u Volkswagenu, tentokrát kvůli vysokým odměnám pro šéfa odborů

Novinky, bož

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu v úterý prohledalo kanceláře členů představenstva a dozorčí rady automobilového koncernu Volkswagen. Podle názoru státního zastupitelství totiž mohla automobilka šéfovi odborářů Berndu Osterlohovi platit příliš vysokou mzdu. Ve středu o tom informoval server týdeníku Die Zeit.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Nejde o zdaleka první razii u Volkswagenu v posledních měsících.

Článek

Podle mluvčího Volkswagenu se razie dotkla kanceláří předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche, finančního ředitele Franka Wittera a ředitele lidských zdrojů Karlheinze Blessinga. Vyšetřovatelé na místě zabavili dokumenty a počítače. Prohledali i kancelář samotného Osterloha.

Blessing, stejně jako předchůdce na pozici šéfa lidských zdrojů Horst Neimann jsou podezřelí ze zpronevěry. Podezření se týká i Martina Rosika, který zastává stejnou funkci u hlavní značky Volkswagen, a jeho předchůdce Jochena Schumma.

Podle informovaného zdroje týdeníku se razie účastnili i zástupci daňového úřadu kvůli podezření z daňových úniků. Přemrštěnou odměnou totiž mohlo dojít k umělému navýšení provozních nákladů, kterým by si společnost snížila daň.

Třetí razie za dva měsíce

Nejde o zdaleka první razii u Volkswagenu v posledních měsících. Naposledy v říjnu poslala do kanceláří německého koncernu své vyšetřovatele Evropská komise kvůli podezření na kartelovou dohodu mezi německými automobilkami. [celá zpráva] V září zase proběhla jedna z řady razií u dceřiné automobilky Audi kvůli emisní aféře Volkswagenu. [celá zpráva]

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám