Hlavní obsah

Další rána pro Boeing, Čína po uzemnění 737 MAX koupí tři sta airbusů

– Paříž

Čínské aerolinky koupí 300 Airbusů A320 a A350XWB, oznámil v pondělí výrobce s tím, že byla podepsána smlouva s čínským holdingem CASC na dodávky letadel a náhradních dílů. Dohoda byla podepsána během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Paříži. Především jde o 290 strojů A320, které jsou přímými konkurenty čtvrté generace Boeingu 737 MAX, jež nemůže po dvou haváriích létat.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Airbus A319 pekingské společnosti Capital Airlines během údržby

Článek

„Jsme poctěni, že podpoříme růst čínské civilní dopravy,“ řekl ředitel divize Airbusu pro dopravní letadla Guillaume Faury, který by se měl v dubnu stát ředitelem Airbusu. „Naše zvětšující se stopa v Číně demonstruje naši přetrvávající důvěru v čínský trh.“

Foto: Yoan Valat, ČTK/AP

Ředitel divize Airbusu pro dopravní letadla Guillaume Faury (vpravo) po podpisu smlouvy s Číňany o dodávce airbusů.

Podle BBC je kontrakt vnímán jako velká rána pro americký Boeing. Jeho stroje 737 MAX nesmějí po dvou haváriích létat a důvěra v ně klesá. Indonéská Garuda už ruší objednávku na 29 letadel tohoto typu. [celá zpráva]

Vyšetřování zatím naznačuje, že příčinou pádů poslední verze Boeingu 737 byl nový automatický systém ovládání MCAS, který měl zabránit, aby stroje ztratily vztlak při přetažení, když by se jim příliš zvedl nos. Stroje aerolinek Lion Air a Ethiopian Airlines systém zřejmě nasměroval do střemhlavého letu.

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil svou cestu po Evropě minulý týden v Itálii, která se jako první země rozhodla podpořit čínský projekt Nové hedvábné stezky. EU i USA jsou k ní kritické a dávají najevo obavy z rostoucího čínského vlivu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám