Hlavní obsah

DaimlerChrysler opustil Mitsubishi

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo-americký koncern DaimlerChrysler v pátek oznámil, že opouští alianci s japonskou automobilkou Mitsubishi Motors. DaimlerChrysler zrušil plány své ambiciózní plány stát se globální skupinou, aby nezatěžoval hospodaření dlouhodobými výdaji na záchranu japonské firmy.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Společnost vysvětlila, že nemohla dosáhnout dohody s ostatními akcionáři Mitsubishi.

DaimlerChrysler zřejmě bude pro 37procentní podíl v Mitsubishi hledat kupce. Akcie japonské fimy na tokijské burze spadly o povolený denní limit 25 procenta, po většinu dne bylo obchodování zastaveno. Naopak DaimlerChrysler naopak v Evropě posílil o tři procenta.

Tento měsíc kurs se kurs akcií Mitsubishi zvedl již o 32 procent, prože většina investorů věřila na záchranu firmy ve spolupráci s německo-americkým partnerem. Ratingová agentura Standard & Poor's ale srazila dlouhodobou známku kvality úvěrů firmy jen na tři stupínky od pásma bankrotu.

DaimlerChrysler původně předpokládal, že zvýší podíl v Mitsubishi nad 50 procent a do několika let japonskou firmu plně zahrne do svých účtů. Její šéf Jürgen Schrempp byl ale již v nemilosti akcionářů za nevýnosnou fúzi Daimlera s Chryslerem a další výdaje nešly riskovat.

Může to být konec pro slavnou značku

Mitsubishi za poslední rok do března čeká čistou ztrátu 72 miliard jenů po zisku 37 miliard v předchozím roce. Čistá zadluženost firmy činila před půlrokem 726 miliard jenů a celkový dluh představoval 1,14 biliónu. "Pokud nikdo jiný kapitál nevloží, mohl by to být pro Mitsubishi konec," řekl jeden z analytiků sektoru.

Také dalším automobilkám se v pátek na evropském akciovém trhu dařilo. Nejvíce zpevnil švédský výrobce nákladních automobilů Volvo, a to o 4,5 procenta po zprávě, že se jeho zisk za poslední čvtrtletí zvýší čtyřikrát. Naproti tomu švédský Ericsson oslabil o 3,3 procenta, ačkoliv jeho výsledky překonaly očekávání. Investorům a analytikům se však nezamlouval výhled na zvýšení zisku. Posilovaly také některé technologické tituly po příznivých zprávách o růstu prodeje produktů amerického Microsoftu.

Pražská burza

Pražská burza v pátek posílila, index PX 50 vzrostl o 0,22 procenta na 837,5 bodu. Český Telecom zvýšil svůj kurs o 1,08 procenta na 346,20 Kč, ještě více však Unipetrol, a to o 2,28 procenta na tříměsíční maximum 69,14 Kč. Uchazeči o 63procentní podíl akcií měli předat své nabídky do pozdního včera téhož dne. Analytici společnosti Patria Finance potvrdili doporučení "kupovat" s cílovou cenou 93 Kč. Akcie Unipetrolu a Spolany se od pondělka ale nebudou obchodovat na pražské burze a v RM-Systému na žádost Fondu národního majetku až do doby, kdy bude jasno ve vyhodnocení nabídek na další privatizaci holdingu Unipetrol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám