Hlavní obsah

Čtyři největší řecké banky pokropí živá voda z eurozóny, dostanou 18 miliard eur

Atény

Čtyři největší komerční banky v Řecku do pátku získají 18 miliard eur (asi 453 miliard korun). Uvedla to agentura Reuters s odkazem na slova vysoce postaveného bankéře, který si nepřál být jmenován. Peníze banky získají ze záchranného fondu eurozóny (EFSF). Jde o Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank a Piraeus Bank, uvedla agentura.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Pobočka řecké Alpha Bank v Aténách

Článek

"Jakmile banky budou prostřednictvím dluhopisů EFSF rekapitalizovány, budou moci obnovit operace s Evropskou centrální bankou (ECB)," uvedl bankéř. V Piraeus Bank, která je mezi čtyřmi jmenovanými bankami, drží podíl necelých šesti procent skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

ECB přestala minulý týden dodávat řeckým bankám, které neprošly úspěšnou rekapitalizací, finanční prostředky. ECB provádí refinanční operace jen se solventními bankami. Platí přitom, že finanční domy, které nemají přístup k penězům ECB, se musejí s požadavky obracet na domovskou centrální banku.

Zranitelnost řeckého bankovního systému

Již dříve nejmenovaný zdroj uvedl, že kapitál čtyř řeckých bank, které nejmenoval, je tak vyčerpán, že tyto ústavy fungují se záporným vlastním jměním. Podle pravidel ECB není možné tak zdevastovaným bankám žádné další peníze poskytnout.

Objevily se i zprávy, že tempo odlivu vkladů z řeckých bank nabírá na síle, což svědčí o tom, že řecký bankovní systém je velmi zranitelný.

Evropští politici ujišťují, že odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje, a podle průzkumů veřejného mínění chtějí nadále platit eurem i sami Řekové. Zároveň ale v zemi narůstá odpor proti drastickým úsporným opatřením, která po Řecku požadují jeho mezinárodní věřitelé.

Reklama

Související články

Řekové vybírají peníze z bank jako o život

Obyvatelé Řecka si uvědomují stále reálnější možnost, že jejich zadlužená země vystoupí z eurozóny. Během jednoho dne, konkrétně v pondělí k 16:00, totiž...

Výběr článků

Načítám