Hlavní obsah

ČTÚ zvedne v nové aukci frekvencí vyvolávací cenu na 8,75 miliardy

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce v nové aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE zvýšit vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy korun. Zároveň nově vyhradí část nejlukrativnějšího draženého pásma 800 MHz pro nového operátora.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předchozí aukci frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz v březnu ČTÚ zrušil, protože se kvůli nevhodně nastaveným podmínkám protahovala a cena se vyšplhala podle úřadu na nereálných 20 miliard korun. [celá zpráva]

„ČTÚ navrženými podmínkami výběrového řízení zvýšil motivaci pro příchod nového operátora, když při zachování limitu dosažitelného množství spektra nově vyhradil i část spektra v pásmu 800 MHz,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Nové podmínky zajišťují pro zájemce o provozování čtvrtého mobilního operátora vedle bloku frekvencí v pásmu 1800 MHz i 2x10 MHz v pásmu 800 MHz. Zbylé frekvence v pásmu 800 MHz tak budou stačit pouze pro dva nynější operátory. Další novinkou je zavedení sankcí za rušení příhozů v aukci, snížení počtu zrušených příhozů ze čtyř na dva, zvýšení počtu aukčních kol za den i zvýšení maximálního příhozu z 2,5 na pět procent vyvolávací ceny.

Rozvojová kritéria, tedy termíny pro spuštění sítí a pokrytí území, se proti původní aukci nezměnila. Stejně tak bude platit i povinnost majitelů vydražených kmitočtů umožnit národní roaming, tedy pustit ostatní operátory do své sítě.

Veřejná konzultace má trvat do 8. května. Vlastní výběrové řízení by chtěl úřad vyhlásit v červnu, aby se prodej kmitočtů uskutečnil ještě letos. Výnos z aukce ČTÚ předpokládá v jednotkách miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám