Hlavní obsah

ČTÚ trvá na lukrativních kmitočtech pro nového operátora

– Praha • Aktualizováno

Český telekomunikační úřad nereagoval na hlavní připomínky nynějších operátorů a v nově připravované aukci vyhradí část nejlukrativnějších kmitočtů pro LTE v pásmu 800 MHz pro nového hráče. Tomu také budou muset operátoři umožnit tzv. národní roaming v nynějších sítích GSM a 3G.

Foto: ctu.cz

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák

Článek

Vypořádání připomínek v pátek úřad prezentoval telekomunikačním firmám, kompletně jej zveřejní v pondělí. Vyhrazení části cenného pásma považují operátoři za diskriminační a zároveň nepovolenou veřejnou podporu.

Telefónica chce celou aukci napadnout u soudu, Vodafone a T-Mobile jsou zatím zdrženlivější a chtějí si nejdřív prostudovat vypořádání připomínek, které má přes 220 stran.

Vláda minulý týden úřadu uložila, aby podmínky aukce umožnily vstup čtvrtého mobilního operátora. O vstup na trh se dosud zajímala jen PPF, ale podle nového předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka by se mohly přihlásit další firmy.

Navrhované podmínky po úpravách například umožňují, že operátoři, kteří získají kmitočty v aukci, je mohou následně dál prodat. "To podle nás nahrává spekulativnímu chování během aukce," uvedl ředitel pro regulaci Vodafonu Richard Stonavský. Nově úřad určil maximální objem kmitočtů, které operátoři mohou vydražit v pásmu 800 MHz, a to deset MHz, tedy třetinu nabízeného spektra.

ČTÚ chce aukci frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz vypsat na konci července. S příjmem z prodeje kmitočtů nejméně ve výši sedm miliard korun počítá letošní státní rozpočet.

Reklama

Výběr článků

Načítám