Hlavní obsah

ČSA se propadly do ztráty 1,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České aerolinie se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty před zdaněním 1,318 miliardy korun, což je téměř o půl miliardy horší výsledek než loni. Vyplývá to z tiskové zprávy firmy. Důvodem prý je "bezprecedentní" pokles počtu cestujících, který činil 12 procent. Celkem firma přepravila 945 000 pasažérů.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

"Co se týče počtu pasažérů, vracíme se někam o čtyři roky zpět," uvedl na tiskové konferenci prezident firmy Radomír Lašák. Společnost podle něj čelí všeobecné krizi v letectví, na kterou údajně zareagovala včas, například snížením platů. Podle viceprezidenta pro ekonomiku Luboše Černého bylo první čtvrtletí nejhorší za poslední léta.

Za celý rok firma očekává ztrátu 361 miliónů korun. To znamená, že od dubna do prosince chce vydělat zhruba miliardu. První čtvrtletí bývá pro aerolinie tradičně nejhorší sezonou.

Firma kvůli krizi přichází i o lépe platící, takzvané byznys cestující. Jejich úbytek byl do 20 procent. Klesl výnos na jednoho cestujícího i obsazenost letadel, přesná čísla firma nezveřejnila. "Lidé se stahují z toho předku letadla (business třída) dozadu," uvedl viceprezident pro marketing Petr Pištělák. Zároveň vrcholí splátky nových letadel; firma za ně letos zaplatí dvě miliardy.

České aerolinie jsou z téměř 92 procent ve vlastnictví státu. V běhu je privatizační proces, jehož výsledek by mohl být znám do konce září. "Přežijeme i tuto krizi, což je dobrá zpráva pro vlastníka, který nemusí prodávat pod tlakem," uvedl Pištělák.

Reklama

Výběr článků

Načítám