Hlavní obsah

ČOI: Téměř 70 procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon

Téměř 70 procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky. Informoval o tom mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česká obchodní inspekce provedla od 4. ledna do 31. prosince 2021 celkem 1900 kontrol tuzemských e-shopů, porušení právních předpisů zjistila v 1288 případech, což je 67,8 procenta.

„Kontroly ČOI potvrdily, že nedostatky přetrvávají v poskytování kompletních a komplexních informací o prodávaných výrobcích nebo se prodávající uchylují i k nekalým obchodním praktikám,” uvedl mluvčí.

Provozovatelé e-shopů podle něj také opomíjejí informovat spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů a neposkytují informace o podmínkách reklamace.

Inspekce testovala respirátory, z 19 prošel jen jeden

Ekonomika

„Vzhledem k výsledkům, v kontextu narůstajícího objemu internetového obchodování, bude kontrola v této oblasti pokračovat i v následujícím období,” sdělil Fröhlich.

Frekvenční čip „chránící” před covidem

Nejvyšší pokutu, 1 150 000 korun, uložila loni Česká obchodní inspekce společnosti ELI ATD z Roudnice nad Labem. Firma mimo jiné nabízela v letáku k prodeji "frekvenční čip" s údajnou ochranou před covidem s možností jeho objednání telefonicky, SMS nebo e-mailem na elektronické adrese objednavky@bicomltm.cz a prostřednictvím internetových stránek www.bicomltm.cz podle kontrolorů uváděla nepravdivou informaci o jeho vlastnostech.

E-shop nabízel „zázračné čipy“ proti covidu. Dostal vysokou pokutu

Ekonomika

Druhá nejvyšší pokuta byla uložena společnosti Zapper Centrum ČR v hodnotě 300 000 Kč, když na svých webových stránkách podle kontrolorů mimo jiné použila nekalé obchodní praktiky – neprokázala žádným způsobem pravdivost údajů, které k výrobkům a jejich vlastnostem a účinkům uváděla.

Třetí nejvyšší pravomocnou pokutu, 250 000 korun, uložili inspektoři společnosti Alza.cz mimo jiné i za to, že prostřednictvím internetových stránek prodávala respirátory, které nesplňovaly příslušná nařízení EU, jako je například chybějící návod nebo jméno a adresa výrobce respirátorů, uvedli inspektoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám