Hlavní obsah

ČOI: podvodnou naftu ředí špičkoví chemici

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká obchodní inspekce (ČOI) je přesvědčena, že podvodnou naftu ředí odborníci. "Musí to dělat špičkoví chemici," řekl ve středu Právu ředitel ČOI Jiří Pěkný. Při sérii kontrol u čerpacích stanic inspektoři zjistili, že v desetině případů byla prodávána nafta s příměsí topného oleje.

Článek

ČOI teď chystá další kontroly. "Jestliže je desetina vzorků špatná, pak daňové úniky dosahují miliard korun ročně," odhaduje Pěkný. Topný olej určený k vytápění je totiž osvobozen od daně, ale nafta je zatížena spotřební daní 9,90 Kč za litr.

Podle Pěkného se zřejmě jedná o organizovaný zločin. "Není reálné, aby příměsi do nafty přidávaly jednotlivé čerpací stanice, ani by se jim to nevyplatilo. Provádějí to pravděpodobně organizované skupiny, které fungují jako švýcarské hodinky," uvedl. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban si myslí, že se opakuje kauza s lehkými topnými oleji. "Zdá se, že se vrací to, co jsme zaregistrovali před několika lety, neboť takové nezákonné kšeftaření může přinést rychlé černé zisky," řekl Právu Urban s tím, že se tímto případem bude vážně zabývat.

Spolu s Celní správou kontroluje ČOI možnost přimíchávání látek do benzínu a nafty. Ty se ale jen těžko rozpoznávají. Klasické rozbory totiž přítomnost přírodních ropných látek v pohonných hmotách neodhalí. Ve vzorcích je sice odhalen zvýšený obsah síry, ale při testování nelze jasně říci, zda v nich nepovolená příměs je. Proto se provádějí ještě pokročilejší testy.

O podrobnostech však Pěkný nechtěl mluvit, neboť ti, kteří takto porušují zákony, by se podle něj rychle přizpůsobili.

Doklady předány Celní správě

V jednom případě byl podíl topného oleje v prodávané naftě dokonce třetinový. "Jednalo se o zemědělské družstvo z okolí Golčova Jeníkova, které prodávalo naftu. V pohonných hmotách byly dvě třetiny nafty a jedna třetina těžkého topného oleje," informoval Pěkný.

ČOI nyní zkoumá, zda upravená nafta přišla od dodavatele. Proto její inspektoři provádějí testy i u dalších čerpacích stanic, kam dotyčný dodavatel naftu prodává. V úterý provedli kontrolu ve společnosti, která se zabývá distribucí paliv. "Odebrali jsme vzorky, které jsou nyní testovány. Výsledky ale zatím nemáme," uvedl Pěkný. Myslí si ale, že se žádné nesrovnalosti nenajdou.

"Podle výpovědi svědka víme, že se nafta a topné oleje míchají přímo do cisterny, která pak putuje dál. Zjistíme tedy jen, že se vedle sebe nacházejí velké kontejnery s různými produkty. Teď je na Celní správě, aby na základě faktur a dokumentů, které jsme zabavili, dokázali podvod," prohlásil ředitel ČOI.

Postupuje se zřejmě tak, že firma nakoupí například 10 tisíc tun nafty a deset tisíc tun topného oleje. Z toho čtyři tisíce tun oleje vyexpeduje jak má, tedy na topení. Zbytek se potom zamíchá do nafty.

Škody na autech za desítky tisíc

Použití nafty s příměsí topného oleje může způsobit poškození vozidla. Náklady na nutné opravy si pak vyžádají desítek tisíc korun.

"Může dojít k poškození vstřikovacího čerpadla, které stojí kolem 45 tisíc korun. Případné čištění palivového systému a výměna filtru vyjde asi na dva tisíce korun. Pokud by se poškodil katalyzátor, znamenalo by to náklady kolem 30 tisíc," řekl Právu garanční technik hodonínského servisu Vista car Libor Fiala. Nekvalitní palivo se na chování auta projeví velice rychle, protože vůz ztrácí výkon a začne při jízdě cukat.

Česká obchodní inspekce ze zákona provádí ročně 1400 kontrol vzorků motorové nafty, benzínu a LPG. "Na základě našich zjištění uvažujeme, že letos navýšíme počet kontrolovaných vzorků na dva tisíce, a pokud se potvrdí informace, které zatím máme, může to být ještě o 500 kontrol více," informoval Pěkný.

Reklama

Výběr článků

Načítám