Hlavní obsah

ČNB zvýšila úrokové sazby. Poprvé od února 2020

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu podle očekávání zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Foto: Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.

Pro růst základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu hlasovali čtyři členové rady ČNB. Jeden hlasoval pro růst o 0,5 procentního bodu, dva pro sazby beze změny.

Současně rada rozhodla o zvýšení lombardní sazby o 25 bodů na 1,25 procenta, zatímco diskontní sazbu ponechala beze změny na 0,05 procenta. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 24. června 2021.

KOMENTÁŘ: Inflaci umíme v případě potřeby zkrotit

Ekonomika

Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Důvodem zvýšení sazeb jsou především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. K dalšímu růstu sazeb by mohla ČNB podle analytiků přistoupit letos ještě dvakrát.

Rada sazby naposledy změnila loni 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám