Hlavní obsah

ČNB zmírnila limity pro hypotéky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) od středy zmírnila svá doporučení pro posuzování nových hypoték. Komerčním bankám to umožní poskytovat úvěry na bydlení více klientům. V době epidemie koronaviru považuje centrální banka svá původní doporučení za příliš přísná.

Foto: Novinky

ČNB otevírá své dveře veřejnosti jednou za tři roky.

Článek

Limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) zvýšila ČNB na 90 procent z 80 procent. Poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) zvýšila ze 45 na 50 procent. Poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila.

„V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok.

ČNB dodala, že původní přísnější limity platí dál pro tzv. investiční hypotéky, kdy jde o koupi nemovitosti za účelem pronájmu. V praxi to banky poznají v tom případě, kdy je budoucí příjem z pronájmu zahrnutý do čistých příjmů pro posouzení úvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám